V Frankfurtu največja predstavitev slovenske kulture v tujini v zgodovini države

Kultura 16. Okt 202311:11 2 komentarja
Lanska izvedba Frankfurtskega knjižnega sejma.
Lanska izvedba Frankfurtskega knjižnega sejma. (Foto: PROFIMEDIA)

V sredo se v Frankfurtu odpira 75. knjižni sejem, katerega častna gostiteljica bo Slovenija. Po mnenju Slovenske turistične organizacije (STO) prinašata frankfurtski sejem in letošnja vloga Slovenije največjo predstavitev slovenske kulture v tujini v zgodovini samostojne države.

V Frankfurtu bo v sredo vrata odprl 75. knjižni sejem. Letošnja častna gostja Slovenija bo v ospredje svoje predstavitve postavila poezijo, filozofijo in poglobljeno branje. Ministrica za kulturo Asta Vrečko je pred torkovo otvoritveno slovesnostjo v videonagovoru izpostavila, da bo častno gostovanje predstavitev Slovenije na najvišji ravni.

“Ta dogodek je najpomembnejša in najobsežnejša kulturna prireditev in knjižna predstavitev Slovenije v zadnjih tridesetih letih,” je povedala ministrica in navedla, da bodo v slovenskem paviljonu predstavili več kot 400 prevodov del slovenskih avtorjev v tuje jezike, ki so izšli v zadnjih dveh letih.

Frankfurtski knjižni sejem po njenih besedah “ni le literarni in kulturni dogodek, je predstavitev Slovenije na najvišjem nivoju s številnimi povezanimi dogodki, razstavami in možnostmi sodelovanja”.

Dogajanje v tem tednu bo po ministričinih besedah izjemno intenzivno, “tudi ko gre za krepitev kulturnih, političnih in gospodarskih povezav med Slovenijo in Nemčijo”.

Slovenija se bo predstavila kot “sodobna trajnostna in v prihodnost usmerjen družba”, je poudarila ministrica in dodala, da bodo predstavljene slovenska zgodovina, kultura in literatura, ki ni zgolj znotraj nacionalnih meja, ampak so njen sestavni del tudi zamejci ter avtorji, ki delajo v tujini, in pisci drugih narodnosti, ki živijo in ustvarjajo v Sloveniji.

Frankfurtski knjižni sejem bo potekal od 18. do 22. oktobra. Slovenija se bo z geslom Satovje besed tako na sejmu kot v samem mestu prestavila na skupno približno 250 dogodkih.

Frankfurtski knjižni sejem priložnost tudi za turistično promocijo Slovenije

Po mnenju Slovenske turistične organizacije (STO) prinaša frankfurtski sejem in letošnja vloga Slovenije največjo predstavitev slovenske kulture v tujini v zgodovini samostojne države. Obenem je sejem priložnost za promocijo na enem tradicionalno najpomembnejših trgov slovenskega turizma, so dodali.

Obiskovalci sejma, ki vrata odpira v torek, so poslovna javnost ter ljubitelji knjige in kulture, so navedli na STO in napovedali intenzivne aktivnosti za krepitev ugleda in prepoznavnosti Slovenije. Slovenijo bodo na nemškem trgu pozicionirali kot zeleno butično destinacijo za individualnega odgovornega gosta, ki ceni naravo, zdravje, kulturna doživetja in avtentični karakter lokalnih skupnosti, kot opredeljuje aktualna strategija slovenskega turizma, so zapisali v sporočilu za javnost.

Da gre edinstveno priložnost za celovito predstavitev naše države, je prepričan tudi minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han. “Frankfurtski knjižni sejem vsako leto združi literate, publiciste, založnike in knjigotržce z vsega sveta. V središču sta umetnost in kultura, a poleg trgovanja z avtorskimi pravicami se odpirajo še številne druge možnosti za navezovanje stikov na političnem, gospodarskem in turističnem področju,” so ministra v sporočilu za javnost povzeli na STO.

Kot je dodal, so oči svetovne medijske javnosti uprte v častno gostjo in prav je, da Slovenija to priložnost na več področjih le najbolje izkoristi. Ob tem je minister izrazil veliko spoštovanje slovenskim avtoricam in avtorjem, založnicam in založnikom ter knjigotržcem.

“Nastop Slovenije kot častne gostje ne letošnjem Frankfurtskem knjižnem sejmu, ki bo po napovedih gostil več kot 200.000 obiskovalcev strokovne in široke javnosti, je enkratna priložnost za dvig prepoznavnosti in ugleda Slovenije kot zelene, butične, trajnostne, vključujoče, odgovorne in varne destinacije,” je poudarila tudi direktorica STO Maja Pak.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje