Operacija Nočna straža: na mojstrovini Rembrandta pod plastjo barve našli skico

Kultura 09. Dec 202122:24 > 10. Dec 2021 11:08
nočna straža rembrandt
PROFIMEDIA

V sklopu operacije Nočna straža, kot so v amsterdamskem Rijksmuseumu poimenovali obsežen raziskovalno-restavratorski projekt na sliki Nočna straža nizozemskega slikarja 17. stoletja Rembrandta van Rijna, so strokovnjaki pod plastjo barve odkrili skico. Ta jim omogoča nov uvid v nastajanje enega najbolj znanih Rembrandtovih del.

Direktor muzeja Taco Dibbits je v sredo ob predstavitvi novih izsledkov raziskav odkritje skice označil za “prelomno”, piše nemška tiskovna agencija dpa. “Ves čas smo sumili, da je Rembrandt moral narediti skico na platno, preden se je lotil te neverjetno zapletene kompozicije, a nismo imeli dokazov,” je povedal.

Strokovnjaki v Rijksmuseumu se operaciji Nočna straža posvečajo že dve leti in pol. S pomočjo različnih tehnik, tudi računalniške tehnologije, so zbrali veliko količino podatkov o sliki.

“Odkritje skice nam omogoča, da pogledamo umetniku čez ramo in opazujemo prve korake, ki jih je storil pri ustvarjanju mojstrovine,” so zapisali v muzeju. Dibbits pa je dodal: “Trenutno lahko bolje kot kdaj koli prej pogledamo pod barvno plast. Odkrili smo genezo Nočne straže.”

nočna straža rembrandt
PROFIMEDIA

Od nacistov na napada s kislino

Slika Nočna straža iz leta 1642 je bila naročena za eno izmed amsterdamskih milic in nosi originalni naslov Druščina Fransa Banninga Cocqa in Willema van Ruytenburcha. Oba protagonista sta osrednji figuri na sliki, na kateri je sicer upodobljenih 34 oseb. V zgodnjem 18. stoletju so sliko prenesli v amsterdamsko mestno hišo. Da bi njene dimenzije ustrezale prostoru, so jo leta 1715 obrezali na dveh straneh, sledilo je čiščenje številnih plasti laka.

Stoletje pozneje so bili storjeni številni poskusi, da bi osvežili lak in odstranili rumenkast ton na sliki. Septembra 1939 so jo zaradi nacistov evakuirali iz Rijksmuseuma skupaj s 30.000 drugimi deli.

Leta 1975 je sliko z nožem napadel brezposelni nizozemski učitelj. Tedaj so jo obsežneje restavrirali, a so sledovi vandalizma deloma vidni še danes. Leta 1990 je sliko neki moški popršil s kislino. Pred časom pa se je pojavila nova težava – strokovnjaki so na delih slike opazili bele sence, razlog zanje še raziskujejo.

nočna straža rembrandt
PROFIMEDIA

PREBERITE ŠE: