Po napadu aktivistov na Monetovo sliko škoda ocenjena na petmestni znesek

Kultura 26. Okt 202214:12 0 komentarjev
Aktivista monetova slika
PROFIMEDIA

V Muzeju Barberini so po nedeljskem napadu podnebnih aktivistov, ki sta v sliko senenih kopic francoskega slikarja Claudea Moneta zalučala pire krompir, pripravili prvo oceno škode. Kot so sporočili, ta dosega petmestni znesek. Direktorica muzeja Ortrud Westheider je tudi napovedala, da bo preučila odškodninske zahtevke proti aktivistoma.

Sama slika sicer zaradi zasteklitve in posebnega traku iz filca ni bila poškodovana, je po pisanju nemške tiskovne agencija dpa pojasnila predstavnica za stike z javnostmi v muzeju. “Je pa bil poškodovan spodnji del historičnega okvirja slike, ki bo moral na popravilo v restavratorko delavnico,” je dodala. Poleg tega je bil pire krompir zalučan z veliko močjo, zato je poškropil tudi steno vse do stropa, kar bo prav tako potrebno očistiti.

Sliko Senene kopice iz leta 1890 so sicer v torek ponovno vključili v stalno razstavo, muzej pa bo ostal zaprt vse do ponedeljka.

Podnebna aktivista sta v nedeljo v Monetovo sliko zalučala pire krompir iz pločevinke in se prilepila na steno. Odgovornost je prevzelo nemško gibanje Zadnja generacija (Letzte Generation), ki od politikov zahteva učinkovite ukrepe za omejitev podnebnih sprememb. Policija primer preiskuje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!