Obletnica smrti moža v črnem

Kultura 12. Sep 202307:29 0 komentarjev
Johnny Cash
Johnny Cash. Foto: PROFIMEDIA

Mineva 20 let od smrti Johnnyja Casha, ki se ga je prijel vzdevek mož v črnem, kakor se glasi tudi ena od njegovih uspešnic Man in Black. Kultni ameriški ustvarjalec country glasbe je zrasel ob gospelu, pozneje, ko se je bojeval proti zasvojenostim, se je zatekal tudi k duhovni glasbi. Prejemnik 14 grammyjev je prodal več kot 90 milijonov plošč.

Johnny Cash je umrl v bolnišnici v Nashvillu za posledicami hude sladkorne bolezni v 72. letu starosti.

Glasbeno sceno je zaznamoval s svojim prepoznavnim globokim glasom ob kitarski spremljavi. Njegovi napevi so se pogosto osredotočali na socialno in ljubezensko problematiko, govoril pa je tudi o trpljenju in odrešitvi. Večino svojih skladb je napisal sam, med njimi tudi uspešnice, kot so Folsom Prison Blues, I Walk the Line in Ring of Fire.

Rodil se je 26. februarja 1932 staršem, ki so delali na plantaži bombaža v Dyessu v Arkansasu, in že kot petletnik delal na bombažnih poljih ob popevanju gospela. Močno ga je zaznamovala smrt starejšega brata Jacka, ki je umrl v tragični nesreči z žago. Ob poslušanju duhovne glasbe družine Carter, bluesa pevke Sister Rosette Tharpe in skladb Jimmyja Rogersa je pri 12 letih začel pisati svoje pesmi.

Leta 1955 je vstopil v Sun Studios v Memphisu, kjer sta snemala tudi Elvis Presley in Jerry Lee Lewis, in kmalu zaslovel. S svojimi odločnimi akordi in glasom, ki je z leti postal temačen in globok, je prepeval preproste skladbe o zlomljenih srcih, vsakdanjem boju za preživetje, trpljenju in odrešitvi. Pozneje, ko se je bojeval z zasvojenostjo z mamili, se je zatekal v religijo in duhovno glasbo. Znana sta njegova koncerta za zapornike v razvpitih zaporih San Quentin in Folsom, ki ju je izdal tudi na plošči.

Med njegovimi zadnjimi ploščami je izjemen sprejem doživela serija interpretacij klasičnih komadov popularne glasbe z naslovom American Recordings, ki jo je s pomočjo producenta Ricka Rubina začel ustvarjati leta 1994.

Leta 1980 so ga sprejeli v Hišo slavnih country glasbe, 12 let pozneje še v Hišo slavnih rokenrola.

Njegovo življenje je bilo upodobljeno tudi na velikem platnu. V biografskem filmu Hoja po robu (2003) ga je upodobil Joaquin Phoenix, Reese Witherspoon pa je odigrala ljubezen njegovega življenja, glasbenico June Carter Cash. Johnny Cash je umrl manj kot štiri mesece po ženini smrti.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!