Pred ruskim paviljonom na beneškem bienalu protest kulturnikov

Kultura 22. Apr 202214:44 1 komentar
Ruski paviljon na beneškem bienalu. FOTO: PROFIMEDIA

Umetniki, lastniki galerij, kustosi in razstavljavci so se danes zbrali v Vrtovih pred sicer praznim ruskim paviljonom na 59. beneškem bienalu in protestirali proti vojni v Ukrajini.

Nastopil je tudi ukrajinski igralec Aleksej Judnikov. Njegov nastop je trajal nekaj minut, nato ga je policija pospremila stran od ruskega paviljona. Judnikov se je pred tem pojavil v dolgem temnem plašču in z masko, ki je spominjala na ruskega predsednika Vladimirja Putina, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ruski paviljon je sicer zaradi odločitve umetniške ekipe, da prav zaradi vojne v Ukrajini, odstopi, letos prazen. Stavbo v beneških Vrtovih na ugledni lokaciji ves čas varuje policija, da bi preprečili morebitne napade kot znak protesta proti ruskemu napadu na Ukrajino. V bližini je na ogled posebna razstava Ukrajinski trg, kjer so okoli stolpa iz belih vreč s peskom na ogled dela ukrajinskih umetnikov, ki so nastala v času vojne.

Ukrajina ima na letošnjem bienalu sicer svoj paviljon. Na ogled je delo ukrajinskega slikarja in kiparja Pavla Makova Vodnjak izčrpanosti, ki ga sestavlja več modrih lijakov v obliki trikotnika, skozi katerega se pretaka voda. Makov v tem vidi metaforo za izčrpanost ter povezavo s sodobnimi demokratičnimi družbami, ki niso pripravljene, da bi se zaščitile.

Ruski paviljon na beneškem bienalu. FOTO: PROFIMEDIA
PROFIMEDIA
PROFIMEDIA

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje