Projekt prenove Drame ostaja nespremenjen, a zaplet pri dovoljenju za rabo ceste

Kultura 06. Mar 202413:41 > 20:33 0 komentarjev
Podoba SNG Drama Ljubljana po prenovi, ki so jo zasnovali v arhitekturnem biroju Bevk Perović arhitekti. (Foto: SNG Drama)

Časovnica in stroški prenove SNG Drama Ljubljana ostajajo nespremenjeni, je danes potrdila ministrica za kulturo Asta Vrečko. Kot poudarja, imajo "vse potrebno" za gradbeno dovoljenje. Ob tem pa čakajo na razglasitev javne koristi za cesto ob gledališču, ki bi jo koristili za potrebe gradnje. Poleg Drame in občine so njeni lastniki tudi okoliški stanovalci. Prav tu pa se je zapletlo, saj s stanovalci niso dosegli soglasja.

Prenova ljubljanske Drame je po besedah ministrice Aste Vrečko največji projekt v zadnjih 30 letih na področju kulture. Projekt prenove ne vključuje samo prenove obstoječih prostorov Drame, ampak tudi zagotovitev nadomestnih prostorov v času prenove največjega nacionalnega gledališča ter prenovo skladišča v Šentvidu.

Za začetek prenove je zadnja točka gradbeno dovoljenje, za katerega imajo po zatrditvah ministrice “vse potrebno”. Čakajo samo še na razglasitev javne koristi za cesto ob Drami za potrebe gradbišča, katere solastniki so poleg Drame še Mestna občina Ljubljana in 127 stanovalcev.

Po zakonodaji potrebujejo soglasje sosedov za uporabo ceste ali razglasitev javne koristi. S stanovalci so več kot leto dni potekali pogovori, a so, tako Vrečko, žal nekateri posamezniki naslavljali na državo zahteve, ki jih zakonsko ni mogoče uresničiti. Po njenih besedah je bilo sicer zadoščeno vsem njihovim drugim željam. “A do soglasja vendarle ni prišlo, zato smo se odločili za razglasitev javne koristi,” je povedala.

Na upravnem sodišču je bila tudi že zavrnjena tožba stanovalcev, tako da “sedaj gre postopek dalje in ko bo ta postopek končan, bo vloženo tudi gradbeno dovoljenje”, je napovedala ministrica. “Če želimo nekaj premakniti po 30 letih, mora prevladati nacionalno pred zasebnim interesom. Žal mi je sicer, da nekaj posameznikov tega ni tako sprevidelo, ampak gre izključno za uporabo ceste za namen prenove Drame,” je še povedala ministrica.

Dodala je, da mora biti vlaganje v javno kulturno infrastrukturo javni interes. “Ko bo ta postopek zaključen in bo gradbeno dovoljenje pridobljeno, se bodo začela dela na sami stavbi, vse nekako točno poteka v skladu s časovnico,” je še zagotovila.

Foto: Žiga Živulović jr. /BOBO

Drama se po koncu sezone seli v Litostroj, v javnih zavodih ni potrebnih kapacitet

Ob Drami se sicer trenutno zaključujejo arheološka dela. Po koncu letošnje sezone pa se bo začela selitev Drame v prireditveni prostor L56 v industrijski coni Litostroj v Šiški, za katero bo Drama mesečno odštela 71.000 evrov najemnine. “Cilj in skupna želja vseh je, da se nova sezona Drame začne nemoteno,” je danes še dejala ministrica.

Glede nadomestnih prostorov so v Drami po besedah Vrečko opravili različna poizvedovanja, tako v javnem kot zasebnem polju, in so, tako ministrica, izbrali najboljšega ponudnika, ki bo ponudil najboljše možne prostore in stabilnost programa. Žal v javnih zavodih po besedah ministrice ni kapacitet, ki bi Drami lahko nudile nemoteno izvedbo programa.

Na novinarsko vprašanje RTV Slovenija, ali jo skrbi, ker je prostor na Litostrojski cesti 56 pod hipoteko, je ministrica danes odgovorila, da so ustrezne službe na ministrstvu pogodbo pregledale, sama pogodba, ki je sklenjena za tri leta, pa ima po njenih besedah tudi vse ustrezne varovalke.

Po navedbah ministrstva za kulturo Drama na Litostrojski najema prostore površine skoraj 4231 kvadratnih metrov, v katerih bo urejen Veliki oder, Mala Drama, maskirnica, rekvizitarnica, garderobe igralcev in vsi potrebni spremljevalni prostori. Cena najema je 16,78 evra na kvadratni meter, kar je “povprečna cena za najem poslovnih prostorov v Ljubljani, vendar v primeru Drame ta znesek vključuje tudi izvedbo obsežnih prilagoditvenih del za ureditev dveh gledaliških dvoran in spremljevalnih prostorov, vključno z vso potrebno projektno dokumentacijo”, so še pojasnili.

Foto: SNG Drama
Foto: SNG Drama
Foto: SNG Drama
Foto: SNG Drama

Na mizi bilo mnogo rešitev, a na koncu mogli poseči po nepremičninskem trgu

Iz Drame so danes sporočili, da je “zelo hitro postalo jasno, da noben javni gledališki ali kulturni zavod v Sloveniji ne more postati nekajletni gostitelj vseh služb in programov SNG Drama Ljubljana. Kompleksnost ustvarjalnega in produkcijskega procesa med drugim kažeta podatka, da je gledališče lani potrebovalo za svoje delovanje 1382 terminov, od teh 965 za vaje. Kot so dodali, ima gledališče v letošnji sezoni 3415 abonentov.

Po začetni zamisli, da bi program Male Drame v času prenove potekal v Dvorani Duše Počkaj v Cankarjevem domu (CD), so iskali še nadomestne prostore za izvajanje programa Velikega odra. Ob preverjanju daljšega gostovanja v štirih javnih zavodih – CD, SNG Opera in balet Ljubljana, Center kulture Španski borci in Kulturni dom Šentvid – se je izkazalo, da nobena ustanova nima zadostnih prostorskih in terminskih možnosti. Zato je morala Drama nadaljevati iskanje primernih prostorov na nepremičninskem trgu. V pogovorih s štirimi ponudniki – kinodvorano Koloseja v BTC, Unionsko dvorano hotela Union, Gospodarskim razstaviščem in prostori L56 na Litostrojski cesti 56 – so se kot najprimernejši izkazali slednji, katerih lastnica je Družba Alterna Intertade.

H končni odločitvi so prispevali trije dejavniki: “možnost ohranitve celotnega javnega zavoda SNG Drama Ljubljana in delovanja vseh njegovih programov in služb na eni lokaciji, dosegljivost prostorov že v sezoni 2024/25 in dogovor z lastnikom prostorov, da še pred začetkom sezone in z lastnimi sredstvi financira prenovo prostorov in njihovo prilagoditev vsem umetniškim in tehničnim zahtevam in delovnim potrebam SNG Drama Ljubljana”, so zapisali v Drami.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!