Slovenska glasbena legenda praznuje 70. rojstni dan

Kultura 29. Nov 202310:26 0 komentarjev
Vlado Kreslin praznuje 70. rojstni dan
Foto: Žiga Živulović Jr./BOBO

Priznani slovenski glasbenik Vlado Kreslin danes praznuje 70 let. V več kot 50-letni karieri je nastopal v mnogih zasedbah, v tem času pa nanizal številne uspešnice. Med najbolj znanimi so Cesta, Dan neskončnih sanj in Z Goričkega v Piran.

Vlado Kreslin se je rodil na današnji dan leta 1953 v Beltincih. Na začetku kariere je nastopal v najrazličnejših glasbenih zasedbah, med drugim v skupinah Apollo, Špirit III, Izvir, Horizont in Avantura.

Širša slovenska javnost ga je spoznala leta 1980, ko je s skladbo Dan neskončnih sanj zmagal na Slovenski popevki. Med letoma 1983 in 1991 je nastopal v zasedbi Martin Krpan, ki je nanizala številne uspešnice, kot so Od višine se zvrti, Še je čas in Je v Šiški še kaj odprtega.

Že v tem obdobju je ustvarjal in izdajal samostojno glasbo, ob tem pa še naprej sodeloval z najrazličnejšimi glasbenimi zasedbami, kot je Beltinška banda. Po letu 1991 je nastopal tudi z Zoranom Predinom ter zasedbama Mali bogovi in Siddharto.

V svoji bogati glasbeni karieri je izdal več deset plošč, med njegovimi največjimi uspešnicami pa so še Cesta, Z Goričkega v Piran, Nekega jutra, ko se zdani, Vse se da in Če bi midva se kdaj srečala.

Leta 2022 je od takratnega predsednika republike Boruta Pahorja prejel državno odlikovanje red za zasluge za izjemen ustvarjalni prispevek k slovenski glasbeni umetnosti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!