Sodišče zavrnilo tožbo igralcev filma Romeo in Julija zoper Paramount Pictures

Kultura 26. Maj 202310:30 0 komentarjev
Romeo in Julija
PROFIMEDIA

Sodišče v Los Angelesu je zavrnilo tožbo glavnih igralcev iz filma Romeo in Julija režiserja Franca Zeffirellija. Olivia Hussey in Leonard Whiting sta se namreč več kot 50 let po premieri filma odločila tožiti produkcijsko hišo Paramount Pictures zaradi golega prizora, ki je bil posnet, ko sta bila igralca mladoletna. A sodnega procesa zdaj ne bo.

Sodnica Alison Mackenzie je ugodila zahtevi filmskega studia Paramount Pictures za zavrnitev tožbe, poroča Variety.

Tožba, v kateri sta igralca Olivia Hussey in Leonard Whiting zahtevala milijon dolarjev odškodnine, se je nanašala na spolno nadlegovanje, goljufijo in povzročanja duševnih stisk. A pristojna sodnica je ugotovila, da film ščiti prvi amandma ameriške ustave, ki se med drugim nanaša na svobodo govora. Zavrnila je tudi očitek, da bi bili goli prizori v filmu Romeo in Julija enakovredni otroški pornografiji.

“Tožniki niso navedli nobenega dokaza, ki bi utemeljeval, da je film dovolj spolno sugestiven, da bi ga lahko šteli za nezakonitega,” je še zapisala sodnica Mackenzie. Odločila je tudi, da je primer zastaral, ter ugotovila, da tožba ne izpolnjuje pogojev kalifornijskega zakona, ki je začasno odpravil zastaralni rok za tožbe zaradi spolne zlorabe otrok v preteklosti.

PROFIMEDIA

Odvetnik igralcev Solomon Gresen je že kritiziral odločitev sodišča. Mladoletniki ne morejo dati privolitve v eksplicitno spolna dejanja, je v izjavi sporočil Gresen. Napovedal je tudi, da nameravajo zadevo predati zveznemu sodišču, potem ko je bil film letos ponovno predvajan. Izkoriščanje in seksualizacijo mladoletnikov s strani filmske industrije je treba ustaviti, je še zapisal Gresen.

Igralca, ki sta decembra vložila tožbo proti Paramount Pictures, sta obelodanila, da je režiser Zeffirelli med snemanjem filmske priredbe Shakespearovega dela leta 1968 nanju pritiskal, da gola posnameta prizor v postelji. Ker sta bila takrat mladoletna, so jima filmski ustvarjalci zagotovili, da njuni goli telesi kasneje na filmu ne bosta vidni, sta še povedala. A v filmu je za nekaj sekund mogoče videti golo oprsje takrat 16-letne Hussey in zadnjico takrat 17-letnega Whitinga. Pred tem sta ljubezenske prizore snemala oblečena v spodnje perilo kožne barve.

Film Franca Zeffirellija Romeo in Julija je bil velika kinematografska uspešnica. Leta 1969 je prejel oskarja za fotografijo in kostumografijo. A oba glavna igralca po tem filmu nista dobila večjih filmskih vlog.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!