Umrl je fotograf William Klein

Kultura 13. Sep 202214:10 0 komentarjev
PROFIMEDIA

V Parizu je v 97. letu umrl fotograf William Klein umrl v Parizu. Veljal je za enega najboljših ameriških fotografov. Svoj odtis je pustil v modni fotografiji in podobah vsakdanjega življenja. "S presunljivimi upodobitvami nemira in nasilja mestnega življenja je pripomogel k revoluciji v fotografiji," je povedal njegov sin Pierre Klein.

Fotograf William Klein, ki se je ukvarjal tudi s filmom in modo, velja za enega tistih, ki je spremenil uveljavljene sloge v ulični in modni fotografiji. Bil je eden prvih, ki je z modeli fotografiral zunaj studia, so zapisali pri francoski tiskovni agenciji AFP.

Njegova večinoma črno-bela dela se poigravajo s poudarjenim kontrastom in z objekti, ki niso v središču. “Ker ni upošteval družbenih in umetniških stališč svojega časa,” so pri Mednarodnem centru za fotografijo v New Yorku povedali za AFP, “je bil njegov pristop vizionarski”. Umrl je ravno v času, ko se v newyorškem Mednarodnem centru za fotografijo zaključuje retrospektiva njegovega dela.

Klein, ki je po drugi svetovni vojni živel v Franciji, je fotografija navdušila, ko je v igri pokra osvojil svoj prvi fotoaparat Rolleiflex, s katerim je nemudoma začel fotografirati pariške spomenike. Čeprav je bilo njegovo zgodnje delo dokaj abstraktno, je zgodaj v karieri pritegnil pozornost umetniškega direktorja revije Vogue Alexandra Libermana, ki je Kleina zaposlil, ko je bil star komaj 26 let.

V filmski svet ga je povabil legendarni italijanski filmski ustvarjalec Federico Fellini, ki je Kleinu ponudil delo asistenta režiserja pri filmu Kabirijine noči. Njegov prvi film Brodway by Lights iz leta 1958 je po mnenju režiserja Orsona Wellesa “prvi film, ki je resnično moral biti v barvah”. Klein je pozneje posnel film Muhammad Ali for Cassius the Great, ki je bil nekaj let kasneje z novimi posnetki predelan v film Muhammad Ali, The Greatest. Kot dolgoletni ljubitelj tenisa je posnel tudi dokumentarec The French o odprtem prvenstvu Francije.

Klein se je k fotografiji vrnil v 80. letih minulega stoletja in v naslednjih desetletjih izdal tudi več knjig.

PROFIMEDIA
PROFIMEDIA
Suzanne Plunkett/REUTERS
Susana Vera/REUTERS
PROFIMEDIA

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!