Umrl je poznavalec rokopisnega in starega knjižnega gradiva Mihael Glavan

Kultura 07. Mar 202212:59
mihael glavan
Srdjan Živulović/BOBO

V 77. letu starosti je umrl Mihael Glavan, raziskovalec in publicist s področja rokopisnega in starega knjižnega gradiva ter dolgoletni vodja rokopisnega oddelka Narodne in univerzitetne knjižnice (NUK), so sporočili iz Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti (ZRC SAZU).

Mihael Glavan je diplomiral iz slavistike in germanistike, doktoriral pa iz bibliotekarstva starejšega rokopisnega gradiva. S svojim znanstvenoraziskovalnim delom je osvetljeval življenje in sporočila pomembnih Slovencev ter zgodovinske dogodke in jih umeščal v širši kulturnozgodovinski kontekst. Bil je eden najboljših poznavalcev dela, življenja in zapuščine Primoža Trubarja.

V njegovi bogati bibliografiji so med drugimi dnevniški zapisi Lojzeta Kovačiča Zrele reči. Pri Mladinski knjigi je kot avtor oziroma soavtor monografij zaznamoval zbirko Album (Romanje s Trubarjem, Zlata knjiga Simona Gregorčiča, Edvard Kocbek – mesec s kolobarjem). Kot soavtor se je podpisal tudi pri knjigah Stoletni Bor, Karel Destovnik Kajuh – Enaindvajset pesmi za enaindvajset let življenja. Odmevni sta bili tudi knjigi Ljubimca z Vošnjakove ter Šopek Cankarjevih pisem, piše na spletni strani Mladinske knjige.

Glavan je sodeloval tudi z Inštitutom za slovensko literaturo in literarne vede ZRC SAZU, pod okriljem katerega izhaja zbirka Zbrana dela. Za Zbrana dela je uredil knjigi o delu Edvarda Kocbeka, natančneje 10. in 11. knjigo v treh delih, so še sporočili iz ZRC SAZU.

Leta 2008 je prejel Trubarjevo priznanje za prispevke k varovanju, ohranjanju in predstavljanju nacionalne pisne kulturne dediščine in leta 2014 veliko nagrado slovenskega knjižnega sejma – knjiga leta za delo Ljubimca z Vošnjakove, še piše na spletni strani Mladinske knjige.