Umrl je Prešernov nagrajenec za življenjsko delo Henrik Neubauer

Kultura 01. Sep 202408:52
Baletni plesalec, koreograf, režiser, publicist in pedagog Henrik Neubauer
Baletni plesalec, koreograf, režiser, publicist in pedagog Henrik Neubauer (Foto: Žiga Živulović jr. /BOBO)

V 96. letu starosti je umrla legenda slovenske opere in baleta Henrik Neubauer. Letos je Neubauer prejel Prešernovo nagrado za življenjsko delo.

Henrik Neubauer, baletni plesalec, koreograf, zdravnik, režiser in pedagog, se je v svoji karieri podpisal pod več kot 80 samostojnih baletnih koreografij na glasbena dela slovenskih skladateljev.

Z baletom se je začel ukvarjati leta 1944, ko je v Ljubljani obiskoval baletno šolo Maksa Kirbosa. Leta 1953 je končal študij medicine, še istega leta pa diplomiral tudi na Srednji baletni šoli v Ljubljani. V tem času (med leti 1946 in 1957) je sprva kot član baletnega zbora, kasneje pa kot solist nastopal v ljubljanski operni hiši.

Izpopolnjeval se je v Moskvi, Sankt Peterburgu in v ZDA, kjer je pridobil diplomo predavatelja labanotacije. Med leti 1960 in 1972 je vodil ljubljanski Balet, leta 1984 pa je za dve leti prevzel vodenje mariborske Opere. V 70. letih prejšnjega stoletja je bil desetletje tudi direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana. Med leti 1989 in 2002 je predaval na ljubljanski Akademiji za glasbo, kjer je ustanovil dodiplomski študijski program Operna šola.

Poleg 34 opernih režij je v svoji bogati karieri pripravil 15 dramskih iger v francoščini. Prevedel je tudi več libretov iz glasbenogledaliških del Mozarta, Straussa mlajšega, Donizettija, Paškeviča in Rossinija.

Za več svojih koreografij in režij je prejel prve nagrade na ljubljanskih baletnih in opernih bienalih, prav tako je leta 2009 prejel zlati red za zasluge. Nazadnje so ga letos počastili tudi s Prešernovo nagrado za življenjsko delo zaradi zaslug na področju umetnosti in kulture, ki so “trajno obogatile slovensko kulturno krajino in ugled naše države”, je tedaj v obrazložitvi zapisala strokovna komisija.

“Kadar bomo imeli kulturo spoštovanja drug do drugega, bomo lahko rekli, da nam kultura veliko pomeni,” je dejal ob prejemu nagrade za življenjsko delo.

Na njegovo pobudo se je oblikoval mednarodni dan plesa, ki ga 29. aprila praznujemo po vsem svetu že 42 let.