Umrla legendarna italijanska igralka Gina Lollobrigida

Kultura 16. Jan 202313:29 1 komentar
Gina Lollobrigida
PROFIMEDIA

Umrla je slavna italijanska igralka Gina Lollobrigida. Zaznamovala je predvsem filmsko obdobje petdesetih in šestdesetih let prejšnjega stoletja ter veljala za eno zadnjih predstavnic zlate dobe Hollywooda.

Italijanski mediji poročajo, da je umrla italijanska igralka Gina Lollobrigida. Filmska igralka, ki je julija lani dopolnila 95 let, je bila ena zadnjih predstavnic tako imenovanega zlatega obdobja Hollywooda. Igrala je v številnih filmih v Italiji, Franciji in tudi v ZDA.

Svojo kariero je začela kot fotomodel in po letu 1947 nastopila v manjših filmskih vlogah. Leta 1949 je odšla v Hollywood, kjer pa ni takoj uspela. Prodor ji je uspel leta 1952 z vlogo v filmu Lepotice noči režiserja Reneja Claira. Največje uspehe je nanizala v 50. in 60. letih, v času razcveta italijanske kinematografije, ko je veljala za eno najbolj zaželenih igralk ne le doma, pač pa tudi drugod po svetu.

Sodelovala je z največjimi hollywoodskimi zvezdniki vseh časov, kot so Humphrey Bogart, Rock Hudson, Burt Lancaster, Tony Curtis in Frank Sinatra.

Pomembnejši filmi so še Fanfan Tulipan (1952), Kruh, ljubezen in domišljija (1953), Kruh, ljubezen in ljubosumje (1954), Najlepša ženska na svetu (1955), Trapez (1956), Najlepši november (1969) in Pinokijeve dogodivščine (1972). Nastopala je tudi na televiziji.

V 70. letih se je skoraj povsem poslovila od filma. Ob koncu igralske kariere se je začela ukvarjati s fotografijo, humanitarnim delom in svojo največjo ljubeznijo, kiparstvom.

Lollobrigida se je podala tudi v politiko, vendar ni nikoli zasedla kakršnega koli položaja. Leta 1999 je neuspešno kandidirala za evropsko poslanko, na lanskih volitvah pa ji na listi evroskeptične stranke ni uspel preboj v senat.

Leta 1949 se je poročila s slovenskim zdravnikom Milkom Škofičem, s katerim je imela tudi enega otroka. Zakonca sta se leta 1971 ločila.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje