Umrla je nekdanja članica skupine Fleetwood Mac Christine McVie

Kultura 01. Dec 202209:12
Christine McVie
Profimedia

V sredo je umrla angleška kantavtorica in klaviaturistka Christine McVie, ki je v sedemdesetih letih zaslovela kot članica skupine Fleetwood Mac, sta sporočili skupina in njena družina. Stara je bila 79 let.

V družinski izjavi, objavljeni na družabnih omrežjih Christine McVie piše, da je umetnica umrla mirno v bolnišnici po kratki bolezni.

Legendarna skupina Fleetwood Mac je v ločeni izjavi McVie, ki se je skupini pridružila leta 1970 ob skladbi Rumours in je napisala številne njihove uspešnice, označila za resnično enkratno, posebno in nadvse nadarjeno.

“Bila je najboljša glasbenica, kar jih lahko ima kdo v svoji skupini, in najboljša prijateljica, kar jih lahko ima kdo v svojem življenju,” so še zapisali v izjavi.

Umetnica se je rodila 12. julija 1943 v Angliji kot Christine Anne Perfect. Leta 1967 se je pridružila blues skupini Chicken Shack, s katero se je redno srečevala pri skupini Fleetwood Mac. Igrala je tudi klavir pri številnih skladbah Petra Greena z drugega albuma skupine Fleetwood Mac z naslovom Mr. Wonderful.

Leta 1968 se je poročila s članom in basistom Johnom McViejem, skupini pa se je uradno pridružila leta 1970 in postala njena glavna članica kot avtorica besedil, glavna vokalistka in klaviaturistka.

Ko je skupina odšla v ZDA in dodala člana Stevie Nicks in Lindsey Buckingham, je napisala več uspešnic za njihov album Fleetwood Mac iz leta 1975, med drugim Over My Head in Say You Love Me. Njena največja uspešnica je bila Don’t Stop z albuma Rumours, na katerem sta bili tudi pesmi Songbird in You Make Loving Fun.

Zakonca McVie sta se potem ločila, kar je bilo zaključno poglavje ene od številnih znanih, burnih ljubezenskih zgodb skupine, ki so navdihnile njihove glasbene uspešnice.

Kljub nenehno spreminjajoči se zasedbi in sočni notranji drami je skupina Fleetwood Mac ena najbolj priljubljenih in vplivnih skupin sedemdesetih in osemdesetih let prejšnjega stoletja, poroča AFP.

McVie je bila leta 1998 skupaj z drugimi člani skupine sprejeta v Dvorano slavnih rock’n’rolla.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.