Uveljavljeni umetniki razočarani nad odnosom vladajočih do mladih ustvarjalcev

Kultura 25. Feb 202212:04 > 12:07 1 komentar
Boris Cavazza
Žiga Živulović jr./BOBO

Uveljavljeni umetniki s prvopodpisano glasbenico Romano Kranjčan, ki so pred mesecem dni naslovili odprto pismo s pozivom odločevalcem, da je treba zaradi neugodnih aktualnih razmer nujno poskrbeti za mlade umetnike, so razočarani, ker niso "dosegli ničesar". Ob nizu dopisov so naleteli le na izmikanja in prenašanja odgovornosti med odločevalci.

Kot so zapisali podpisniki pisma, ki so ga 20. januarja pod naslovom Mladi samozaposleni v kulturi potrebujejo pomoč! naslovili na predsednika republike Boruta Pahorja in vlade Janeza Janšo ter ministra za kulturo Vaska Simonitija, so jih v Janševem kabinetu napotili na za to pristojno ministrstvo za kulturo.

“Hladen tuš”

“V dobri veri, da bo narejen kak konkreten korak, smo to tudi storili in na ministra Vaska Simonitija naslovili dopis s prošnjo, naj pomagajo tej skupini mladih ustvarjalcev, ki so zaradi epidemioloških razmer in sprejetih ukrepov vlade ostali brez vsakršnih možnosti za opravljanje svojega dela in zagotavljanje eksistenčnih življenjskih pogojev,” so pojasnili.

“Sledil je hladen tuš – v obliki odgovora, da bodo našo pobudo preposlali na ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, ker da ocenjujejo, da so težke razmere za mlade umetnike posledica izpada tržne dejavnosti na področju kulture,” so zapisali.

vasko simoniti
Borut Živulović/BOBO

Tudi sami so pisali na gospodarsko ministrstvo, od katerega so dobili odgovor, v katerem je ob povzetku ukrepov iz njihove pristojnosti sledil predlog, naj se glede interventnih ukrepov in drugih spodbud za mlade samozaposlene v kulturi obrnejo – nazaj – na ministrstvo za kulturo.

Zato so minuli petek znova pisali predsedniku vlade. Še enkrat so popisali razmere, s katerimi se soočajo mladi umetniki v času epidemije in izrazili razočaranje nad rutinskim odgovorom ministrstev.

Kot so spomnili, imajo nekateri mladi umetniki družine, bremenijo jih bodisi krediti ali najemnine, a niso dobili nobene podpore od julija 2021, čeprav jim je bilo delo praktično povsem onemogočeno. Od lanskega septembra pa je opravljanje njihove dejavnosti, ki jih preživlja, praktično onemogočeno.

V odgovoru na prošnjo predsedniku vlade, naj se zavzame za mlade umetnike in najde pot za odobritev konkretne denarne pomoči za mesece kulturnega mrka po vzoru drugih evropskih držav, so pred dnevi iz Janševega kabineta dobili odgovor, da razumejo njihovo zaskrbljenost. Zapisali so, da je vlada na dopisni seji zaradi izboljšane epidemiološke situacije sprejela odlok s katerim se opušča spremljanje pogoja PCT v večini dejavnosti. Ob tem so dodali: “Čeprav so za vami težki časi, verjamemo, da se bosta kultura in gospodarstvo kmalu postavila na noge in bo kulturno življenje ponovno zaživelo tako kot pred pandemijo covida-19.”

“Mlade kulturnike so pustili na cedilu”

Omenjeno podpisniki razumejo, da se je “ta vlada odločila, da ‘pozabimo’ na probleme mladih vrhunskih umetnikov v času korona krize in da meni, da je zanje s sprejetimi ukrepi storila dovolj”. Vendar “dejstva govorijo o tem, da so mlade kulturnike pustili na cedilu – brez kančka empatije in brez pomoči zanje v najtežjem obdobju, ko niso mogli opravljati svojega dela,” poudarjajo umetniki. Ob tem upajo, da bodo vsaj politične stranke prepoznale problematiko in se bo v prihodnje za mlade ustvarjalce poskrbelo v obliki posebne postavke v proračunu vsake odgovorne vlade.

Romana Kranjčan se je pod poziv podpisala skupaj z več deset podpisniki, med katerimi so Boris Cavazza, Boštjan Gombač, Boris A. Novak, Drago Ivanuša, Darja Švajger, Robert Waltl in Vlado Kreslin.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje