V 90. letu starosti umrl britanski dramatik Edward Bond

Kultura 05. Mar 202421:12 0 komentarjev
Edward Bond
Edward Bond (Foto: PROFIMEDIA)

V 90. letu starosti je umrl britanski dramatik Edward Bond.V svoji karieri je napisal približno 50 dram, vključno z dramo Rešeni. Ta je ob premieri leta 1965 po poročanju nemške tiskovne agencije dpa povzročila velike polemike zaradi nasilnih prizorov.

Drama Rešeni govori o težkih družbenih razmerah v Londonu. V enem od prizorov najstniki kamenjajo dojenčka v vozičku. Zaradi prikazanega nasilja je drama imela tudi težave z britansko gledališko cenzuro.

Med zagovornike drame Rešeni je takrat sodil igralec in režiser Laurence Olivier. “Rešeni ni predstava za otroke, ampak za odrasle. In odrasli v tej državi bi morali imeti pogum, da si jo ogledajo,” je dejal po navedbah dpa.

Po mnenju poznavalcev naj bi prav Rešeni leta 1968 pripomogli k odpravi britanske gledališke cenzure. Po navedbah portala Sigledal.si je v Sloveniji leta 1997 Rešene v Mestnem gledališču ljubljanskem režiral Zvone Šedlbauer.

Dramatik Edward Bond je bil rojen leta 1934 v Londonu. Na njegovo umetniško delo so vplivale njegove zgodnje izkušnje z vojno in bombardiranjem. Poleg Rešenih sta v slovenščino po podatkih Cobissa prevedeni še drama Poletje in komedija Morje.

Edward Bond
Edward Bond (Foto: PROFIMEDIA)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!