V kleti našli ukradeni deli Chagalla in Picassa, vredni 826 tisoč evrov

Kultura 22. Jan 202414:11 0 komentarjev
Ukradeni sliki Picassa in Chagalla
Foto: Parquet of Namur/Handout via REUTERS

V kleti v belgijskem mestu Antwerpen so nedavno našli sliki Marca Chagalla in Pabla Picassa. Preiskovalci so ju našli 14 let po tistem, ko so ju ukradli nekemu zbiratelju umetnin v Izraelu. Sliki nista bili poškodovani in sta bili še vedno v originalnih okvirjih, je sporočila policija. Glavnega osumljenca so po poročanju tujih medijev priprli.

Umetnini – kubistični portret Pabla Picassa, znan kot Tete, in sliko Marca Chagalla L’homme en priere, ki prikazuje moškega, ki moli – so februarja 2010 ukradli iz vile v Tel Avivu v lasti družine Herzikovich. Takrat so sliki ocenili na 900.000 dolarjev (dobrih 826 tisoč evrov). V istem ropu so vlomilci iz sefa odnesli tudi nakit v vrednosti 680.000 dolarjev (dobrih 624 tisoč evrov), ki pa ga niso našli.

Preiskovalci so preboj v deset let trajajočem iskanju umetnin dosegli konec leta 2022, ko je belgijska policija prejela obvestilo, da trgovec z umetninami v valonski prestolnici Namur prodaja sliki. Policija je več mesecev zasledovala osumljenca, 68-letnega izraelskega trgovca z luksuznimi urami.

Na zahtevo tožilca je prejšnji teden opravila preiskavo na njegovem domu. Pri tem je našla veliko denarja, ne pa tudi slik. Preko preverjanj in virov, ki so jih zbrali lani, pa so ugotovili, da je osumljenec dejansko posedoval iskani deli ter da jih je imel ali na svojem domu ali na domu enega od svojih sorodnikov.

Ukradena slika Marca Chagalla
Ukradena slika Marca Chagalla (Foto: Parquet of Namur/Handout via REUTERS)

“Čeprav je osumljenec priznal, da poseduje sliki, ni želel povedati, kje ju je shranil,” je predstavnik policije povedal za belgijski časnik Le Soir.

Deli so našli po tem, ko so preiskavo razširili na Antwerpen in stavbo, v kateri je bila nekoč prodajalna umetnin, ki je bila povezana s preteklimi primeri ukradenih slik. Preiskovalci so omenjeni umetnini našli v zaprtih lesenih škatlah.

Ukradena slika Pabla Picassa
Ukradena slika Pabla Picassa (Foto: Parquet of Namur/Handout via REUTERS)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!