V knjižnici Univerze v Hirošimi razstava o slovenski pisateljici Almi M. Karlin

Kultura 10. Nov 202221:29 1 komentar
Skulptura Alme M. Karlin v Celju (Foto: Srdjan Živulović/BOBO)

V Centralni knjižnici Univerze v Hirošimi je do 17. novembra na ogled razstava Končno Japonska!, ki so jo pripravili 100 let po tistem, ko je slovenska pisateljica in popotnica Alma M. Karlin obiskala Japonsko. Razstavo bodo slovesno odprli danes, ob tem pa pripravljajo še strokovno srečanje.

Razstavo Japan at last! (Končno Japonska!) je ob letošnji 100-letnici avtoričinega obiska Japonske pripravil Inštitut za spodbujanje medkulturnosti v izobraževanju na Podiplomski šoli za humanistiko in družboslovje v Hirošimi. Projekt je nastal v sodelovanju z Muzejem Univerze v Hirošimi in slovenskim veleposlaništvom v Tokiu.

Razstavo bodo odprli danes, pripravljajo pa še strokovno srečanje Her Adventurous Spirit: Transcending Boundaries with Alma M. Karlin (Njen pustolovski duh: Preseganje meja z Almo M. Karlin), je sporočila glavna pobudnica dogodka Tinka Delakorda Kawashima iz omenjenega inštituta. Osrednje predavanje bo imela poznavalka življenja in dela Alme Karlin – antropologinja in kustosinja Pokrajinskega muzeja Celje Barbara Trnovec.

Alma M. Karlin (1889 ali 1891-1950) je po prvi svetovni vojni osem let potovala po svetu in pri tem poleg Japonske obiskala tudi obe Ameriki, Daljni vzhod, Avstralijo in Novo Zelandijo ter Indijo. O svojem potovanju je pisala v različnih časopisih in revijah. Poleg potopisov je pisala tudi romane, novele, črtice in pesmi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje