V novi sezoni koprskega gledališča tri premierne uprizoritve

Kultura 12. Sep 202415:05 0 komentarjev
Gledališče Koper
Foto: Gledališče Koper Teatro Capodistria /FACEBOOK

V Gledališču Koper v letošnji sezoni načrtujejo tri premierne uprizoritve. Že oktobra bo na sporedu predstava Yasmine Reza Tri verzije življenja v režiji Nine Šorak. Ponudili bodo tudi koprodukcijsko predstavo Naša familija v režiji Marjana Nećaka, za februar 2025 pa napovedujejo premiero igre po romanu Elene Ferrante Dnevi zavrženosti.

Predstava Tri verzije življenja je postavljena v stanovanje v 14. pariškem okrožju. Medtem ko Henri in Sonia spravljata spat njunega šestletnega sina in žolčno razpravljata o meji, do katere je še vzgojno ustreči zahtevam otrok, zvonec na vratih naznani obisk Huberta, Henrijevega mentorja in nadrejenega sodelavca na univerzi, ter njegove žene Ines, čeprav sta Henri in Sonia prepričana, da sta ju na obisk povabila šele naslednji dan.

Kot aludira že naslov igre, opisani prizor dramatičarka Yasmina Reza predstavi v treh variacijah. Razmerje moči med protagonisti v prizorih strukturno ohranja bolj ali manj enako, spreminja pa očišče pogleda ter značajske in psihološke značilnosti likov, so zapisali v koprskem gledališču. Igra Tri verzije življenja (2000) je peto dramsko besedilo ene največkrat uprizarjane sodobne francoske dramatičarke Reza. Krstno je bilo uprizorjeno na Dunaju v režiji režiserja Luca Bondyja, v prvi francoski uprizoritvi le teden dni po dunajski premieri je nastopila tudi avtorica sama. V režiji Borisa Cavazze so igro v sezoni 2002/2003 uprizorili v Drami SNG Ljubljana.

Družinski muzikal Naša familija, za katerega je besedilo in songe prispevala Saša Eržen, je postavljen v mladinski dom v stari vili, kjer živi sedem najstniških sirot, skupaj z njimi pa tudi domski vzgojitelj Marko. Na drugem koncu mesta, v novi vili, živita premožni poslovnež Luka Dicaprio in njegova žena Laura. Teme predstave v režiji makedonsko-slovenskega skladatelja Marjana Nećaka so odraščanje, družina, tehnologije, interes kapitala in moč skupnosti. Predstava, ki je nastala v koprodukciji med Gledališčem Koper, Slovenskim stalnim gledališčem in Italijansko dramo HNK Ivana pl. Zajca Reka, je festivalsko premiero doživela 27. avgusta na 4. mednarodnem otroškem festivalu Pri svetilniku.

Za februar 2025 v koprskem gledališču napovedujejo premiero predstave po romanu italijanske avtorice Elene Ferrante Dnevi zavrženosti. Avtorica dramatizacije bo Urška Taufer, režijo bo prevzela Tijana Zinajić. Roman o ženski, ki jo zapusti mož, preizprašuje identiteto sodobne, izobražene ženske, zaznamovane s svojim spolom, družbeno vlogo in materinstvom, opisuje njene duševne stiske in boje, hkrati pa opisuje tudi odziv družbe, prijateljev in znancev na položaj pravkar ločene in nemočne ženske, so o vsebini napovedane predstave zapisali v koprskem gledališču.

Maja prihodnje leto bodo v gledališču Koper gostili koncert dramskega igralca Roka Mateka, ki se mu bodo na odru pridružili njegovi igralski kolegi ter glasbeni gostje, med njimi Tinkara Kovač. Glasbeno-gledališki večer bo režiral Jaka Ivanc.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!