V Tivoliju drevi začetek tridnevnega festivala radikalnih teles Spider

Kultura 19. Jun 202415:13 0 komentarjev
toplo vreme v Ljubljani aprila, Tivoli
Foto: N1

V parku Tivoli se danes začenja tridnevni festival Spider z naslovno temo Brneči algoritmi jate. 13. edicija festivala z obliko plesa v ospredje postavljajo drone, jate in druge oblike združevanja, ki temeljijo na solidarnosti in preseganju uveljavljenih norm sodobnega kapitalizma. Rdeča nit letošnjega festivala je ples v vseh oblikah.

Vodja festivala radikalnih teles Spider Žiga Predan je povedal, da letos na festivalu poskušajo v kombinaciji plesnih predstav in brnečih algoritmov jat ugotoviti, kako bi lahko današnja družba delovala na drugačen način.

Umetniški vodja festivala Matej Kejžar je na nedavni novinarski konferenci povedal, da se glede na udar grozljive tehnologije in neuničljivih materialov letos osredotočajo na drone in algoritme. Te so povezali z roji in jatami, ob tem pa je izpostavil brenčanje rojev brez cilja, medtem ko imajo jate ptic usmerjeno formo in cilj kot droni in algoritmi “v našem paralelnem svetu”.

Osrednje prizorišče festivala je Plečnikov avditorij za gradom Tivoli. Na festivalu se bo zvrstilo 27 dogodkov, ki jih bo soustvarilo več kot 70 nastopajočih iz 16 držav.

Festivalski plesni oder bo nocoj odprl koreograf in eklektični plesalec Andreas Hannes z novim delom Zibanje, ki namesto trdega in krčevitega koraka predlaga nelinearnost, radovednost in igro.

Njegova solo predstava Zibanje črpa iz istoimenskega gibanjskega vzorca – prenost energije in gibanja iz ravnovesja in nazaj vanj. To ritmično in pustolovsko gibanje, ki nenehno in čutno preoblikuje njegovo telo in prostor, pošlje Andreasa Hannesa skozi mnoge pokrajine, grško mitologijo, glasbo in izmišljene zgodovine. Ko se ziblje, se oblike in reference v trenutku oblikovanja stopijo in preoblikujejo. Vloga plesalca, ki se tu zanaša na tehnike in snov baleta, folka, hip-hopa in jazza, je, da ponovno razmisli, začasno ustavi in rekonfigurira obstoječe gibalne materiale, da spodbudi, zazna in izvleče potencial za nove zgodbe in načine gibanja. Medtem ko je o preteklosti in sedanjosti bilo že veliko povedanega, se Zibanje zaziba v možnosti prihodnosti, so o predstavi zapisali na festivalski spletni strani.

Poleg plesnega dogajanja so na programu festivalskega programa tudi radikalni pogovori in vrsta DJ setov, med drugim bodo nastopili DVMIR, Mima in nastynancy. Radikalne pogovore je kuratorka Bara Kolenc zasnovala v dveh delih. S tujimi in domačimi gosti se bodo pogovarjali o umetni inteligenci in revoluciji.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!