Vučić v Goriških brdih odprl srbsko kulturno ambasado

Kultura 06. Okt 202119:21 0 komentarjev
Aleksander Vučić
Borut Živulović/BOBO

V Vipolžah v Goriških brdih so v torek odprli kulturno ambasado Srbije, ki je prostor našla na domačiji znanega vinarja Marjana Simčiča. Ambasado je odprl srbski predsednik Aleksandar Vučić, ki se je v Sloveniji mudil v okviru vrha EU-Zahodni Balkan.

Dogodka sta se udeležili tudi ministrica za evropsko integracijo Srbije Jadranka Joksimović in srbska veleposlanica v Sloveniji Zorana Vlatković, so  sporočili iz Zavoda za turizem, kulturo, mladino in šport Brda.

“Ni lahko najti višje stopnje in stopnje umetniške svobode in izražanja kot pri pripravi dobrega vina. Še bolj sem vesel, da se ambasada nahaja v kleti izjemnega vinarja Marjana Simčiča. Njegova odločitev, da svojo klet odpre za srbsko umetnost, govori o spoštovanju, ki ga imata on in Goriška brda do Srbije, pa tudi spoštovanje Srbije do Goriških brd in Slovenije,” je ob otvoritvi dejal srbski predsednik Aleksandar Vučić.

Srbska kulturna ambasada se pridružuje ambasadam iz 16 drugih držav, ki so v preteklih desetih letih podprle idejo o povezovanju umetniške diplomacije z vinsko noto. Odprta je bila v okviru projekta Art Circle in je 17. kulturna ambasada, ki so jo odprli v vinskih kleteh in domačijah v Goriških brdih.

Umetniški vodja projekta Art Circle je Klemen Brun, ki skupaj z Etkom Tutto že več kot desetletje povezuje umetnike iz različnih držav in vodi projekt Art Circle / Krog umetnosti. Med 10. in 16. oktobrom bodo sicer v Goriških brdih že desetič potekale umetniške rezidence.

“Z odpiranjem kulturnih ambasad odpiramo razpršene galerije na destinaciji, vnašamo umetnost v širši prostor, oblikujemo nov turistični produkt ter izobražujemo prebivalce in obiskovalce v duhu vseh lepot umetnosti in kulture,” je ob tem dejala direktorica briškega Zavoda za turizem, kulturo, mladino in šport Brda Tina Novak Samec.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!