Zaradi stavke v Hollywoodu zamenjali otvoritveni film beneškega festivala

Kultura 24. Jul 202320:21 0 komentarjev
Beneški filmski festival
PROFIMEDIA

Organizatorji filmskega festivala v Benetkah so zaradi stavke v Hollywoodu umaknili film, s katerim so nameravali odpreti letošnjo izvedbo. Namesto filma Challengers Luce Guadagnina bo letošnji 80. festival po vrsti uvedel film Comandante Edoarda De Angelisa, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Film Challengers, v katerem nastopa ameriška igralka Zendaya, v Benetkah ne bo sodeloval zaradi odločitve, ki so jo sprejeli producenti in je posledica stavke v Hollywoodu, so minuli konec tedna pojasnili pri festivalu. Festival bo tako 30. avgusta odprl film Comandante, ki bo na Lidu med otvoritveno slovesnostjo doživel svetovno premiero.

Do spremembe pri otvoritvenem filmu beneškega festivala je prišlo dva tedna po tem, ko so se igralci pridružili stavki scenaristov, kar je v tej industriji sprožilo prvi odhod na ulice po 63 letih, s tem pa se je Hollywood dejansko zaprl.

Ceh filmskih igralcev SAG-AFTRA je stavko začel po tem, ko so se pogajanja o novem dogovoru s produkcijskimi studii končala brez dogovora. Zahteve sindikata so se osredotočale na zniževanje plač v dobi pretočnih storitev, pa tudi na grožnjo, ki jo industriji predstavlja umetna inteligenca.

Film Comandante temelji na resnični zgodbi. Skozi oči kapitana, ki ga je odigral Pierfrancesco Favino, prikazuje reševanje 26 belgijskih brodolomcev med drugo svetovno vojno. Italijanski režiser De Angelis je pred tem posnel film Nedeljivo in dramsko TV serijo Lažnivo življenje odraslih.

Beneški festival se bo sklenil 9. septembra s projekcijo filma La sociedad de la nieve španskega režiserja Juana Antonia Bayone, so še sporočili organizatorji.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!