Znani prejemniki Prešernovih nagrad ter nagrajenci Prešernovega sklada

Kultura 03. Dec 202112:28 > 14:16 0 komentarjev
prešernove nagrade
Žiga Živulović jr./BOBO

Znani so dobitniki najvišjih državnih nagrad za umetniške dosežke za leto 2022. Prešernovo nagrado prejmeta klasični filolog in prevajalec Kajetan Gantar ter muzikolog in dirigent Mirko Cuderman, so sporočili z ministrstva za kulturo.

Klasični filolog in prevajalec Kajetan Gantar je prejemnik Prešernove nagrade za življenjsko delo. Kot so zapisali v obrazložitvi strokovne komisije, je Gantar eden ključnih intelektualcev svoje generacije ter se v slovensko kulturno zgodovino zapisuje z veličastnim prevajalskim opusom. “Kot prevajalec sodi med naše najpomembnejše, med tiste, ki si niso le požrtvovalno naložili posredniške in razlagalske naloge, temveč jim je bilo dano to nalogo opravljati z umetniškim čutom, s posluhom za slogovne razpone in odtenke izvirnih besedil, predvsem pa z neomajno jezikovno samozavestjo, z vero v izrazno moč slovenščine,” so še zapisali v odlomku obrazložitve.

Prešernovo nagrado za življenjsko delo prejme tudi muzikolog in dirigent Mirko Cuderman, ki je “s svojim poustvarjalnim, muzikološkim, pedagoškim in organizacijskim delom temeljno zaznamoval slovensko (zborovsko) glasbo zadnjih desetletij”. Kot je še zapisano v odlomku obrazložitve strokovne komisije, umetniško delovanje Cudermana zaznamujejo premišljen poustvarjalni pristop, estetsko izčiščena interpretacija, skrbna izvedba, muzikalna občutljivost, muzikološka kritična presoja virov, izjemno poglobljeno poznavanje repertoarja in gigantska energija. “S tem je Cuderman slovensko zborovsko poustvarjanje, z njim pa slovensko glasbo in kulturo nasploh dvignil na primerljivo mednarodno raven in jo nedvomno neizbrisno zaznamoval,” so še zapisali.

Nagrado Prešernovega sklada leta 2022 prejmejo pesnica in pisateljica Anja Štefan za literarno ustvarjalnost v zadnjih treh letih, posebej za zbirko pravljic Tristo zajcev, za pesniško zbirko Imam zelene čeveljčke in avtorsko pravljico Zajčkova hišica, dramska igralka Jette Ostan Vejrup za več premiernih vlog v zadnjih treh letih, skladatelj Damijan Močnik za ustvarjalni opus vokalne in vokalno-instrumentalne glasbe v zadnjih treh letih, sopranistka Andreja Zakonjšek Krt za vlogo Amelie v Verdijevem Simonu Boccanegri in vlogo Marguerite v Gounodovem Faustu, slikar Dušan Kirbiš za razstavo O izvoru podob v Galeriji mesta Ptuj, režiserka ter avtorica animiranih filmov Špela Čadež za režijo animiranega filma Steakhouse.

Proslava in svečana podelitev Prešernovih nagrad in nagrad Prešernovega sklada bo v letu 2022 v rokah režiserke Katje Pegan.

“Prešernova nagrada se podeli ustvarjalki oziroma ustvarjalcu, ki je s svojimi vrhunskimi umetniškimi dosežki v okviru svojega življenjskega opusa trajno obogatil slovensko kulturno zakladnico. Nagrada Prešernovega sklada pa ustvarjalki oziroma ustvarjalcu za vrhunske umetniške dosežke, ki so bili javnosti predstavljeni v zadnjih treh letih pred podelitvijo nagrad in pomenijo obogatitev slovenske kulturne zakladnice,” so ob tem zapisali na ministrstvu za kulturo.

Državna proslava kulturni praznik Prešernov dan
Žiga Živulović jr./BOBO

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!