Znano, kdo bo na čelu največje slovenske kulturne ustanove nasledil Cetinski

Kultura 17. Sep 202415:00 > 16:12 3 komentarji
Cankarjev dom, velika sprejemna dvorana
Cankarjev dom, velika sprejemna dvorana. (foto Kristina Bursać, arhiv CD)

Ministrica za kulturo Asta Vrečko je za generalnega direktorja Cankarjevega doma imenovala Jureta Novaka. Petletni mandat z možnostjo ponovnega imenovanja na čelu največje slovenske kulturne ustanove bo nastopil 15. oktobra 2024. Na čelu CD bo Novak, zdajšnji direktor kranjskega gledališča, nasledil dosedanjo generalno direktorico Uršulo Cetinski.

“Na podlagi pregleda celotne spisovne dokumentacije, ki vključuje sklepno mnenje razpisne komisije ter mnenji sveta in strokovnega sveta javnega zavoda ministrica ugotavlja, da se je Jure Novak izkazal kot najbolj strokovno usposobljen kandidat za zasedbo razpisanega delovnega mesta generalnega direktorja javnega zavoda Cankarjev dom,” so v imenu ministrice za kulturo Aste Vrečko sporočili z ministrstva.

Kot so ob tem dodali, je Novak v primerjavi z ostalimi kandidati s strani razpisne komisije dosegel najvišje število točk, kar da izkazuje kandidatovo dobro strokovno poznavanje področij ter kompetenc za vodenje javnega zavoda.

V obrazložitvi so še zapisali, da je Novak izkazal “prepričljivo, smelo in najbolj izvedljivo vizijo poslovanja” zavoda v naslednjem petletnem obdobju. “(Njegova vizija, op. p.) je usmerjena v prihodnost, kar je podlaga za nadaljnji razvoj javnega zavoda v smeri njegovih potencialov, prepoznavnosti in pomena za celotno slovensko kulturno umetniško skupnost ter vpetost v mednarodno kulturno okolje,” so še zapisali na ministrstvu.

Novak je v odzivu za STA povedal, da je hvaležen za izkazano zaupanje. “Veselim se novih izzivov ter dela z izjemno ekipo Cankarjevega doma,” je poudaril.

“Kriminalistična preiskava v CD ni vplivala na imenovan”

Ministrica za kulturo je kasneje ob robu današnjega delovnega sestanka predsednikov koalicijskih strank in vodij poslanskih skupin povedala, da je svet zavoda CD podal pozitivno mnenje dvema kandidatoma, sama pa je na podlagi stališč tako razpisne komisije na ministrstvu za kulturo kot strokovnega sveta in sveta zavoda sprejela odločitev, da vodenje CD zaupa Novaku.

Ob tem je zanikala, da je na imenovanje Novaka vplivala kriminalistična preiskava v CD. Kot je pojasnila, ministrstvo preiskave ne more komentirati, dokler neodvisni nadzorni organi ne končajo svojega dela. Dodala je, da sama nima vpogleda v te postopke.

Kot je še povedala, samo ocenjevanje kateregakoli kandidata za katerokoli kulturno ustanovo poteka po jasnih postopkih. “Presoja se zlasti prijavnica in potem razgovori in mnenja (…),” je pojasnila v odgovoru na novinarsko vprašanje.

Uršula Cetinski
Uršula Cetinski (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Kot smo pred časom razkrili na N1, naj bi poslovanje Cankarjevega doma preiskovali Nacionalni preiskovalni urad (NPU), inšpektorat za delo in računsko sodišče, direktorico Cetinski pa so na zagovor pozvali tudi z ministrstva za kulturo. Dosedanja direktorica Uršula Cetinski, ki se ji drugi mandat izteče oktobra, naj bi se pod drobnogledom organov znašla zaradi domnevnih nepravilnosti, ki so jih navajale anonimne prijave.

V CD so zanikali, da bi se v javnem zavodu dogajale nepravilnosti ter ob tem pojasnili, da je ustanova vseskozi pod drobnogledom različnih nadzornih organov, ki pa da še niso ugotovili kršitev. “Uršula Cetinski ni pod drobnogledom nobenega organa ne zaradi vedenja in ne zaradi nepravilne rabe javnih sredstev in ne zaradi česar drugega. Vsi merljivi kazalci kažejo, da Cankarjev dom že 10 let vodi uspešno in zakonito, zato sta jo doslej vsako leto z odliko ocenila tako svet zavoda kot ministrstvo za kulturo, o čemer pričajo tudi dokumenti obeh omenjenih organov,” so tedaj sporočili iz Cankarjevega doma.

Cetinski je vodenje CD – njegovo javno službo financira ministrstvo za kulturo – prevzela junija 2014 in na tem mestu nasledila dolgoletnega generalnega direktorja Mitjo Rotovnika.

Kdo bo novi direktor javnega zavoda CD

Jure Novak je gledališki režiser, avtor, performer in producent. Bil je umetniški vodja gledališča Glej (2007-2010), od leta 2021 je direktor Prešernovega gledališča Kranj. Študiral je filozofijo in sociologijo kulture na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, diplomiral pa iz gledališke in radijske režije na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo, so še sporočili z ministrstva za kulturo.

V zadnjih desetletjih je v različnih vlogah vodil in izvajal projekte v številnih institucijah in pri nevladnih organizacijah doma in v tujini. Izkušnje z vodenjem umetniških institucij je pridobil z umetniškim vodenjem in v drugih funkcijah za Gledališče Glej od leta 2007; vodenjem zavoda Poza od leta 2009; rednim vodenjem umetniških projektov od leta 2001; ter generalnim in umetniškim vodenjem Prešernovega gledališča Kranj od leta 2021.

Jure Novak
Vodenje Cankarjevega doma prevzema Jure Novak. (Foto: Ziga Zivulovic jr./Bobo)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje