Mobing in finančne nepravilnosti? NPU in inšpektorji preiskujejo Cankarjev dom

Slovenija 09. Maj 202418:12 9 komentarjev
Uršula Cetinski
Uršula Cetinski (Foto: Borut Živulović/Bobo)

Poslovanje Cankarjevega doma, ki ga vodi direktorica Uršula Cetinski, preiskujejo kriminalisti NPU, inšpektorat za delo in računsko sodišče. Tako zaradi obtožb zaposlenih o domnevnem šikaniranju in mobingu kot zaradi domnevno sporne porabe javnega denarja. Cetinski, ki očitke zavrača, je že morala tudi na zagovor na kulturno ministrstvo.

Kaj se dogaja v Cankarjevem domu? Delovanje največjega slovenskega kulturnega in kongresnega središča, ki ga vodi generalna direktorica Uršula Cetinski, preiskujejo nacionalni preiskovalni urad (NPU), inšpektorat za delo in računsko sodišče, direktorico pa so na zagovor pozvali tudi z ministrstva za kulturo.

Oktobra lani je komisija za preprečevanje korupcije (KPK) prejela prijavo, “iz katere so izhajali očitki o spornem vedenju direktorice Cankarjevega doma (CD), vključno z netransparentno porabo javnih sredstev”, so za N1 potrdili na KPK. Komisija je pregledala dokumentacijo ministrstva za kulturo in ni našla kršitev iz lastnih pristojnosti. Je pa KPK ugotovila, “da zadeva vsebuje znake kršitev predpisov ali druge relevantne informacije iz pristojnosti drugih organov”.

KPK je zato dokumentacijo predala inšpektoratu za delo in računskemu sodišču. Na inšpektoratu, ki zadevo obravnava, so zaradi interesa vodenja postopkov z informacijami skopi, so pa potrdili, da primer Cankarjevega doma obravnavajo “tako s področja delovnih razmerij kot tudi varnosti in zdravja pri delu”. Računsko sodišče je dopis KPK prejelo konec aprila in ga obravnava kot prejeto pobudo za revizijo.

Na policiji so nam potrdili, da je predkazenski postopek NPU v teku. “Več informacij vam zaradi varovanja interesa predkazenskega postopka ne moremo posredovati,” so zapisali.

Direktorica Uršula Cetinski nam je odgovorila, da s postopki NPU, računskega sodišča in inšpektorata za delo ni seznanjena, da je s teh organov niso pozvali k sodelovanju v postopku, niti je niso zaslišali.

Uršula Cetinski je na čelu Cankarjevega doma od leta 2014, ko je njen predhodnik Mitja Rotovnik po 32 letih na tem položaju odšel v pokoj. Cetinski letos zaključuje svoj drugi petletni mandat. Razpis za novega direktorja bo po navedbah kulturnega ministrstva objavljen “v kratkem”. Direktorja Cankarjevega doma po predhodnem mnenju sveta zavoda in strokovnega sveta imenuje ministrica za kulturo.

Anonimke s hudimi obtožbami

Omenjeni organi, ki obravnavajo dogajanje v Cankarjevem domu, so postopke začeli na podlagi anonimnih prijav. V anonimkah, ki so jih domnevno napisali zaposleni v CD in smo jih prejeli tudi v uredništvo N1, so zapisani številni očitki na račun Cetinski, tako o nedopustnem odnosu do podrejenih, mobingu in šikaniranju kot o nepravilnostih pri poslovanju in porabi javnega denarja.

cankarjev dom
Foto: Denis Sadiković, N1

Anonimka govori o “več kot 20 ljudeh, ki so v zadnjih mesecih odšli, ker niso mogli več prenesti mobinga in manipulacij direktorice”, “psihičnem nadlegovanju in terorju”, “ponižujoči, sovražni komunikaciji”, “verbalnem, neverbalnem in fizičnem trpinčenju”, “kričanju in zmerjanju” …

“Kar navajate, so neutemeljene in nedokazane pavšalne navedbe, ki se ne nanašajo na konkretne primere. Namenjene so zavajanju medijev in odločevalcev, saj se pojavljajo ravno ob izteku mojega drugega mandata, se pravi šele po devetih letih in pol mojega vodenja Cankarjevega doma,” je za N1 zatrdila Cetinski. Pravi, da ne drži, da zaposleni množično zapuščajo Cankarjev dom. “Gre za običajno delovno fluktuacijo, h kateri veliko prispevajo tudi upokojitve. Cankarjev dom je imel 1. 1. 2023 157 zaposlenih, 31. 12. 2023 161 zaposlenih, 22. 4. 2024 pa 159,” je navedla.

Poudarila je, da ima vodstvo do vsakršnega nasilja ničelno toleranco. “Pravilnika o mobingu in o zaščiti žvižgačev zaposlenim omogočata anonimno ali neanonimno prijavo; certificirani pooblaščenci za obe področji postopke vodijo mimo vodstva. Ne v prvem in ne v drugem mandatu zoper mene ali preostale člane vodstva ni bila podana nobena prijava,” je dejala direktorica in poudarila, da je Cankarjev dom voden demokratično, da je dialog med vodstvom ter sindikatom in delavskim predstavništvom vsa leta dober in da je njena pisarna odprta za vse.

“V Cankarjevem domu ni nobenega ‘dogajanja’, kot ga opisujete. Edino dogajanje pri nas so čudovite prireditve in polne dvorane navdušenega občinstva, o čemer pričajo tudi številni medijski zapisi,” je dodala Cetinski. “Mojo skrb za zaposlene odraža tudi dejstvo, da sem uvedla bogat program zdravja na delovnem mestu, poleg tega smo kot delodajalci številnim zaposlenim omogočili pridobivanje višje stopnje izobrazbe ali strokovnega usposabljanja,” je poudarila.

Občinstvo v Cankarjevem domu
Občinstvo v Cankarjevem domu (Foto: Valter Leban/BOBO)

Iz anonimk izhaja tudi domnevno kršenje delovne zakonodaje, “da zavod ne upošteva zakonsko predpisanih dni in ur počitka delavca” ter da se “ure, oddelane prek zakonsko dovoljenih, ročno prenašajo”.

Direktorica Cankarjevega doma pravi, da to ne drži. “Vsi mehanizmi notranjega in zunanjega nadzora so v času obeh mojih mandatov prišli do enakih zaključkov: Cankarjev dom posluje zakonito, transparentno in s številnimi presežki. Na podlagi merljivih kazalcev, ki jih oblikuje naš ustanovitelj (ministrstvo za kulturo), je moj nadzorni organ (svet zavoda) moje vodenje v prvem in drugem mandatu vsako leto ocenil kot odlično. Kdorkoli bi preiskoval delovanje Cankarjevega doma, bi na koncu prišel do enakih zaključkov,” je prepričana.

Na zagovor na kulturno ministrstvo

Z ministrstva za kulturo, ki je tudi prejelo dve anonimni pismi, “ki opisujeta tovrstno ravnanje vodstva javnega zavoda”, so nam odgovorili, da si prizadevajo “za varna delovna okolja” in “imajo ničelno toleranco do kakršnegakoli neprimernega ravnanja”. Direktorico Cetinski so zaradi očitkov iz anonimne prijave povabili na sestanek, ki je potekal že decembra in na katerem so jo prosili za pojasnila. Anonimni prijavi je MK odstopilo pristojnemu inšpekcijskemu organu, KPK pa so posredovali zapis sestanka.

Z več zaposlenimi v Cankarjevem domu smo govorili tudi v uredništvu N1. Več virov je potrdilo neprimerno ravnanje direktorice z zaposlenimi, nihče pa se ni želel poimensko izpostaviti.

Ministrstvo za kulturo
Ministrstvo za kulturo

Podražitve investicij? “To ne drži”

Drugi del očitkov v anonimkah se nanaša na domnevno zlorabo javnega denarja in korupcijo pri investicijah. Omenjajo prenovi dveh dvoran, ki naj bi se z aneksi podražili. Prenavljalo ju je podjetje Riko, ki je hkrati eden večjih pokroviteljev Cankarjevega doma. Podjetje je leta 2018 obnovilo streho CD, leta 2019 dvorano Lili Novy, lani pa dvorano Alme Karlin. V Erarju je zabeleženih za okrog 1,5 milijona evrov nakazil CD podjetju Riko v letu 2018, skupaj od leta 2018 do 2023 pa za 3,2 milijona evrov. Direktorici v anonimki očitajo tudi nespoštovanje pravilnika in navodil o ločenem evidentiranju dejavnosti javne službe in dejavnosti na trgu.

“Kar navajate, ni res in ne drži. Investicijski projekti v obeh mojih mandatih so bili izpeljani v skladu z vsemi pravili javnega naročanja, kar je pokazala tudi notranja revizija javnega naročanja, ki so jo izvedli zunanji revizorji,” je na naša vprašanja odgovorila Uršula Cetinski in poudarila, da so bili prav vsi projekti izpeljani v prvotno zastavljenih finančnih okvirih, da pri nobenem investicijskem projektu ni prišlo do podražitev “in zato nismo sklepali nobenih aneksov”.

CANKARJEV DOM
Foto: Denis Sadiković, N1

Dobri poslovni rezultati

“Moji dosežki in dosežki kolektiva CD niso laži! So rezultat strokovnega, poštenega in trdega dela večine zaposlenih. Na njih in njihovo delo sem ponosna in ga z veseljem izpostavljam,” je poudarila direktorica in navedla, da je Cankarjev dom med letoma 2015 in 2023 izpeljal 16.697 umetniških in drugih dogodkov, imel 87,5 milijona evrov prihodkov, izdal 3,8 milijona vstopnic, našteva pa še “odlično in edinstveno delo s sponzorji, izjemne umetniške in kongresne dogodke, podporo nevladnikom, uspešno vodenje v času pandemije, ki je terjalo posebno skrb za zaposlene in je bila največji izziv za preživetje zavoda v njegovi zgodovini …”

Cetinski pravi, da jo žalosti, da se v času njenega drugega mandata, po devetih letih, “pojavi zlonamerna anonimka, ki blati moje dobro ime in dobro ime Cankarjevega doma ter mojih sodelavcev”.

O tem, ali se bo prijavila na razpis za nov mandat, bo Cetinski še razmislila.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje