Nič več dolgih vrst za pridobitev subvencionirane vozovnice IJPP

Novice 24. Avg 202111:30 > 11:43 0 komentarjev
LPP in IJPP
Žiga Živulović jr./BOBO

V sredo se bo začela prodaja subvencioniranih vozovnic integriranega javnega potniškega prometa (IJPP). Po novem študentom in dijakom ne bo več treba stati v dolgih vrstah za ureditev te vozovnice, saj bo vse mogoče opraviti po spletu. Prav tako vozovnice ne bodo več relacijske, ampak bodo veljale po vsej državi, cena pa ostaja enaka.

Vsi študenti in dijaki poznajo dolge vrste pred začetkom šolskega leta, ko si je treba urediti subvencionirano vozovnico za integrirani javni potniški promet (IJPP). Prodaja se začenja jutri, po novem pa bo mogoče vse urediti po spletu.

Digitalizirani so vsi koraki postopka – e-vlogo bo mogoče oddati na portalu eUprava, vozovnico pa je mogoče kupiti na spletnem mestu posameznega prevoznika. S sistemom SI-PASS so se povezali prevozniki Arriva, LPP, Nomago in Slovenske železnice. To omogoča, da se posameznik v postopek prijavi samo enkrat.

IJPP
Žiga Živulović jr./BOBO

Pri digitalizaciji so sodelovali ministrstvo za javno upravo (MJU), kjer so pripravili elektronsko vlogo, infrastrukturno ministrstvo, ki odloča o upravičenosti do subvencionirane vozovnice, šolsko ministrstvo, ki ima podatke o izobraževanju, notranje ministrstvo, ki prispeva osebne podatke upravičenca, in Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz), kjer se preveri status zaposlenosti.

Sodeluje tudi Olimpijski komite Slovenije (OKS), kjer se preverijo podatki o morebitnem statusu športnika.

Kako opraviti nakup?

Dijak/-inja ali študent/-ka lahko na portalu eUprava s svojo elektronsko identiteto – digitalnim potrdilom ali mobilno identiteto smsPASS – odda vlogo za izdajo subvencionirane vozovnice.

V nekaj minutah predvidoma prejme odgovor in ob pridobitvi pozitivne odločitve o upravičenosti do vozovnice prejme aktivno povezavo. Ta ga ob kliku preusmeri na spletno mesto, kjer lahko izbere želenega prevoznika in v njegovi spletni prodajni aplikaciji kupi vozovnico.

Pridobitev vozovnice IJPP
MJU

Ko je uporabnik prijavljen s svojo elektronsko identiteto, se mu ni treba še enkrat prijavljati in lahko takoj kupi vozovnico. Ob prvem prevozu se ob stiku kartice IJPP z validatorjem na kartico naloži kupljena vozovnica.

Vlogo morajo oddati tako tisti, ki prvič zaprosijo za subvencionirano vozovnico, kot tisti, ki želijo podaljšati veljavnost vloge iz preteklega šolskega oziroma študijskega leta.

Upravičenci do subvencioniranih vozovnic bodo od 1. septembra 2021 imeli na voljo mesečno ali letno vozovnico Slovenija. Vozovnica torej ne bo več relacijska, ampak bo veljala za linije po vsej državi, so sporočili z infrastrukturnega ministrstva.

Prispevek upravičenca za novo subvencionirano vozovnico ostaja enak in sicer 25 evrov za mesečno vozovnico in 200 evrov za letno vozovnico. Registrirani športniki bodo za mesečno vozovnico prispevali 20 evrov, za letno pa 160 evrov. Veljavnost letnih vozovnic bo 12 mesecev, ne le za šolsko leto, kakor je veljalo doslej.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!