Opozicijski četverček: Sodelovanje z Janšo ne pride v poštev

Novice 30. Avg 202118:45 > 18:52 5 komentarjev
janez Janša
Žiga Živulovič jr. /BOBO

Na pogojevanje premierja Janeza Janše, kdo so lahko prihodnji koalicijski partnerji SDS, so se v četverčku opozicijskih strank LMŠ, SD, Levici in SAB odzvali z besedami, da sodelovanje z Janšo in njegovo stranko ne pride v poštev. V koalicijski NSi pogojev SDS niso želeli komentirati, temveč so sebe ponudili kot stranko, ki bi na čelu vlade "v slovensko politiko vnesla več zmernosti".

SDS ne izključuje nikogar, je na sobotnem regionalnem srečanju Slovenskih demokratov v Leskovcu pri Krškem dejal predsednik stranke Janez Janša. Hkrati pa je navedel več pogojev, ki jih morajo stranke izpolnjevati, če se želijo v prihodnji koaliciji pridružiti SDS. Poleg spoštovanja vrednot ustave morajo po Janševih besedah partnerske stranke v ospredje postaviti slovenske ljudi, kar pomeni, da “ne more biti govora o odprtih mejah in migrantskih koridorjih”. Kot enega od pogojev za sodelovanje je navedel tudi vnaprejšnjo podporo strank resoluciji Evropskega parlamenta o obsodbi vseh totalitarnih režimov.

Na njegove navedbe so se danes odzvali v opozicijskem četverčku LMŠ, SD, Levici in SAB. Jasno so sporočili: V morebitni prihodnji Janševi koaliciji nas ne bo. Janšev sobotni nastop po ocenah naših sogovornikov iz opozicijskih vrst jasno kaže, da bo SDS v volilni kampanji izpostavljala predvsem ideološke teme in strašila z begunci.

LMŠ: Janša je del problema in ne rešitev

V LMŠ so pozdravili, da se je prvak SDS odzval na njihovo pismo in predstavil svoje pogoje izključevanja. “V Dogovoru o povolilnem sodelovanju, ki ga je LMŠ poslala opozicijskim partnerjem, smo poleg ključnih vsebinskih programskih izhodišč kot eno izmed treh prioritet navedli vrnitev Slovenije v normalnost. Sestavni del tega je tudi, da sodelovanje z Janezom Janšo seveda ni mogoče, prav tako pa ne moremo sodelovati s tistimi, ki ga podpirajo,” so poudarili v LMŠ. Po njihovi oceni je predsednik SDS del problema in ne rešitev. V ustni izjavi je bil prvak LMŠ Marjan Šarec še bolj slikovit. “To je tako, kot bi največji pretepač in zdrahar v razredu postavil pogoje, kdo lahko sedi z njim v klopi, se ga pa vsi izogibajo,” je dejal.

Marjan Šarec
Žiga Živulović jr./Bobo

Tudi za Levico koalicijsko sodelovanje z Janezom Janšo in SDS ne pride v poštev pod nobenim pogojem. Kot razlog za to navajajo neizmerno škodo, ki jo Sloveniji in njenim prebivalcem dela SDS. Ta škoda se po besedah Levice šteje v izgubljenih življenjih zaradi nesposobnega upravljanja epidemije, odraža se v privatizaciji javnega zdravstva, v stotinah milijonih, vrženih v orožje in strankarske projekte SDS, ter v uničevanju osnovnih demokratičnih standardov. Zato se “s poceni provokacijami Janeza Janše”, kot vidijo premierjeve sobotne pogoje, v Levici sploh ne nameravajo ukvarjati.

SD: Janša postavlja pogoje, ki jih sam ne spoštuje

“Stranka SAB je že osem let parlamentarna stranka, o koalicijskem sodelovanju s stranko SDS pa se nikoli nismo pogovarjali ali o tem razmišljali, saj je politika SDS v popolnem nasprotju z našo,” so poudarili v Stranki Alenke Bratušek. Ob tem so izpostavili, da so temeljne vrednote SAB socialno-liberalne: zagovarjajo močno javno šolstvo in javno zdravstvo, neodvisne medije, pravno državo in neposeganje v delo policije.

“Strinjam se, da moramo delati za skupno dobro. Žal pa predsednik vlade ne dela tako,” je poudarila predsednica SD Tanja Fajon. Po njeni oceni zveni skrajno cinično, da Janša postavlja pogoje, ki jih sam ne spoštuje. Fajon je izpostavila, da prvak SDS ne spoštuje ustavne ureditve in pravne države, že vsaj 70 tednov ignorira ljudi, bistveno več kot s prihodnostjo se ukvarja s preteklostjo, težave ima s totalitarizmi iz preteklosti, sam pa kot avtokrat izpodbija demokracijo. “Na delovanje Janeza Janše, ki je povsem totalitarno, Socialni demokrati ne moremo pristati,” je dejala predsednica Socialnih demokratov in izključila tudi vsakršno sodelovanje s strankami, ki so trenutno v vladi oziroma podpirajo premierjeva škodljiva ravnanja. “Ne pogovarjamo se z NSi, ne pogovarjamo se z Desusom in SMC, pogovarjamo se o vsebinski in programski podlagi prihodnje koalicije, v kateri bodo štiri sedanje opozicijske stranke,” je poudarila Fajon.

Tanja Fajon
N1

Kot smo poročali prejšnji teden, je bila sicer Tanja Fajon na zadnjem sestanku prvakov in vodij poslanskih skupin četverice opozicijskih strank deležna precej ostrih besed. Medtem ko so se predstavniki LMŠ in Levice, menda pa tudi SAB, zavzemali, da sledijo Šarčevemu predlogu in v dogovor o povolilnem sodelovanju zapišejo zavezo o nesodelovanju s strankami, ki podpirajo aktualno Janševo vlado, sta predstavnika SD glede takšnega zapisa izražala pomisleke. Fajon je po naših informacijah poudarila, da bi s takšno zavezo vnaprej izključili povolilno sodelovanje tako z NSi kot tudi s SMC in Desusom, izpostavila je možnost, da bi katero od teh strank po volitvah potrebovali, če bi se hoteli izogniti ponovnemu Janševemu vladanju.

NSi na čelu prihodnje vlade ponuja sebe

Po navedbah SAB so pogoji sodelovanja, ki jih je postavil Janša, namenjeni strnitvi koalicijskih vrst in strankam, ki se programsko in ideološko ujemajo s SDS. Vendar so se v NSi našim vprašanjem, kaj menijo o Janševem pogojevanju glede migrantov in o vnaprejšnji podpori resoluciji Evropskega parlamenta o obsodbi vseh totalitarnih režimov, izognili. Prav tako niso odgovorili na vprašanje, ali bi lahko tudi po volitvah sodelovali v koaliciji, na čelu katere bi bila SDS. Namesto tega so v NSi sebe ponudili kot prihodnjo vodilno vladno stranko, saj da že pripravljajo vizijo Slovenije kot ene najrazvitejših držav EU, poseben poudarek pa dajejo gospodarskemu razvoju, digitalizaciji in zeleni usmeritvi. “Nova Slovenija je sredina slovenskega političnega prostora, zato je naš cilj, da k sodelovanju pritegnemo vse politične stranke, s katerimi si delimo vizijo takšnega razvoja Slovenije. Vlada, ki bi jo vodila NSi, bi ponudila možnost, da v slovensko politiko vnesemo več zmernosti, dialoga in preseganja razlik,” so navedli v Toninovi stranki.

Matej Tonin
Žiga Živulovič jr./BOBO

V SMC možnosti prihodnjega sodelovanja s SDS ne izključujejo. “SMC je stranka, ki ne deluje samo znotraj lastnih okvirov in interesov,” so navedli. V Počivalškovi stranki ne vidijo nobenih težav, da se opredelijo do resolucije iz leta 2019. Glede Janševega izključevanja odprtih meja in migrantskih koridorjev pa ocenjujejo, da je potrebno nelegalne migracije regulirati in zajeziti, saj predstavljajo tveganje za ljudi, ki migrirajo, in tudi za domačine. “Prvi korak k temu so varne države v regiji. Tam moramo urediti pomoč ljudem in jim pomagati do dostojnega življenja,” so še navedli v SMC.

V stranki Desus na naša vprašanja o Janševih pogojih niso odgovorili.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje