Iz SDS izstopila še Eva Irgl, Dejan Kaloh se bo odločil do konca tedna

Novice 14. Okt 202412:52 18 komentarjev
Eva Irgl, Anže Logar
Eva Irgl in Anže Logar (Foto: Borut Živulović/Bobo)

Manj kot teden dni po izstopu Anžeta Logarja iz SDS stranko Janeza Janše zapušča tudi poslanka Eva Irgl. "Odločitev za ta korak ni bila lahka, ampak čutim, da je bila nujna," je svojo odločitev o izstopu iz SDS komentirala Irgl in dodala, da globoko verjame v pot "politične širine", ki jo napoveduje Logar. Iz njenega zapisa lahko sklepamo, da se bo po odhodu iz SDS pridružila novi stranki, ki naj bi jo Logar ustanovil do konca leta. Do konca tedna bo svojo odločitev o morebitnem izstopu iz Janševe stranke sprejel tudi poslanec SDS Dejan Kaloh, ki se bo z Logarjem sestal v torek.

“Danes sem po 20 letih izstopila iz članstva SDS. Hvaležna sem za vse izkušnje, ki smo jih skupaj delili, in za vse tiste srčne ljudi, s katerimi sem se na svoji dosedanji politični poti srečevala. Priznam, ob tem mi je tudi težko. Odločitev za ta korak ni bila lahka, ampak čutim, da je bila nujna. V meni je dozorela naravno,” je prek družbenega omrežja Facebook sporočila poslanka SDS Eva Irgl.

“Ujetost v žaljivo in sovražno atmosfero nas družbo kot celoto že dolgo vleče navzdol in hromi naše potenciale. Politična širina, raznolikost pogledov, pripravljenost na skupno iskanje najboljših rešitev pa nas lahko pelje navzgor. Prihaja čas, ki bo presegel politiko konflikta ‘dveh polov’ in v prostor vnesel prepotrebno povezanost, ravnovesje in prijetnejše vzdušje. V pot, ki spodbuja politično širino v dobro Slovenije, globoko verjamem,” je dodala Irgl.

Do njenega izstopa iz SDS prihaja po tem, ko je največjo opozicijsko stranko pod vodstvom Janeza Janše prejšnji teden po 25 letih zapustil poslanec Anže Logar. Ta je ob tem napovedal, da bo do konca leta ustanovil stranko, ki bo zasledovala pot “politične širine”. Iz zapisa, ki ga je objavila Irgl, tako lahko sklepamo, da se bo po izstopu iz SDS pridružila Logarjevi stranki.

Kaloh: Svojo odločitev bom sprejel do konca tedna

Odločitev Irgl o izstopu iz SDS je bila pričakovana, saj z Logarjem tesno sodelujeta že vse od njegove predsedniške kampanje. Irgl je tudi ena od ustanovnih članov društva Platforma sodelovanja, ki ga je Logar skupaj s somišljeniki ustanovil maja lani. Po izstopu iz Janševe stranke naj bi Logar in Irgl v kratkem zapustila tudi poslansko skupino SDS in postala nepovezana poslanca.

Oblikovanje nove poslanske skupine v državnem zboru Logar napoveduje po ustanovitvi nove stranke, vendar pa z Irgl za to potrebujeta še vsaj enega poslanca. To bi bil lahko poslanec SDS Dejan Kaloh, ki je v preteklih dneh že izjavil, da bo izstopil iz Janševe stranke, če ga ne bo med evidentiranimi kandidati SDS za naslednje parlamentarne volitve.

Kaloh je v soboto na družbenem omrežju X potrdil, da ga je Logar v torek povabil na pogovor o sodelovanju pri njegovi novi stranki: “Pozorno mu bom prisluhnil, predvsem v delu, komu in čemu bo njegova stranka alternativa. Potem pa se bom odločil, kako in kdaj dalje. Kot konsistenten politik, ki nikoli ne požre lastne besede, še vedno čakam na odločitev matične stranke glede moje kandidature za državnozborske volitve 2026. Rok je postavljen – do konca tega leta.”

A kot kaže, bo Kaloh s svojo odločitvijo o izstopu iz stranke zdaj nekoliko pohitel in ne bo čakal do konca leta. “Moja odločitev bo padla po jutrišnjem pogovoru z Logarjem, sprejel jo bom do konca tedna,” je za N1 dejal Kaloh.

Spomnimo, Logar, Kaloh in Irgl so februarja zavrnili podpis izjave, da bodo do konca tega mandata delovali kot člani in poslanci SDS. Trojico “nezvestih” poslancev so v Janševi stranki nato postavili na hladno. V parlamentu so jim med drugim odvzeli mesta v odborih in komisijah, jih presedli v zadnjo klop, razpravljali in oglašali pa so se lahko samo še v redkih primerih.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje