17 ur za razpravo o interpelaciji ministra Hojsa

Slovenija 19. Dec 202119:46 > 20:00 1 komentar
Aleš Hojs
Žiga Živulovič jr./BOBO

Z obravnavo interpelacije notranjega ministra Aleša Hojsa se bo jutri končalo redno zasedanje državnega zbora, poslanke in poslanci pa se bodo v sredo sestali še na izredni seji. Zasedalo bo tudi nekaj parlamentarnih delovnih teles, predpraznični delovni teden pa bo državni zbor sklenil v četrtek s slavnostno sejo ob dnevu samostojnosti in enotnosti.

Državni zbor bo redno zasedanje v ponedeljek sklenil z obravnavo interpelacije o delu in odgovornosti ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa. Interpelacijo Hojsa, ki se bo tokrat pred poslanci zagovarjal drugič v tem mandatu, je v državni zbor vložila skupina 43 poslank in poslancev opozicije s prvopodpisanim Matejem T. Vatovcem. Da bi uspela, mora predlog o razrešitvi Hojsa podpreti 46 poslank in poslancev.

V interpelaciji, ki so jo podpisale poslanske skupine Levice, LMŠ, SD, SAB in nepovezanih poslancev, Hojsu med drugim očitajo politizacijo policije, odgovornost za soustvarjanje izrednih razmer v državi, za prekomerno uporabo represivnih sredstev in policijsko nasilje na protestih v Ljubljani, protiustavno omejevanje človekovih pravic z vidika utemeljenosti ter vprašljivo aktivacijo 9. člena zakona o nalogah in pooblastilih policije. Hojs je v odgovoru vse očitke zavrnil kot neutemeljene in zapisal, da je vedno ravnal v skladu s prisego, dano ob svoji izvolitvi.

Seja se bo v ponedeljek začela ob 9. uri. Za razpravo o delu in odgovornosti notranjega ministra je predvidenih 17 ur.

Na izredni seji poslanci o noveli zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja

Državni zbor se bo v sredo sestal na izredni seji, na kateri bo na zahtevo koalicijskih poslank in poslancev obravnaval predlog novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja ter predlog novele zakona o financiranju občin, oba po skrajšanem postopku.

Novela zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja je bila največ kritik deležna zaradi predlaganega spreminjanja sestave sveta vrtca ali šole v korist ustanovitelja. Zapletlo pa se je tudi ob njeni obravnavi na matičnem odboru za izobraževanje, ko je seja odbora kljub drugačni odločitvi kolegija potekala preko 22. ure. Predsednik državnega zbora Igor Zorčič po tem zapletu predloga novele ni uvrstil na decembrsko sejo. Potem ko je tudi parlamentarna zakonodajnopravna služba pojasnila, da ni nobenih zadržkov za obravnavo predloga novele na seji, pa bodo obravnavo opravili na izrednem zasedanju.

Obravnavali bodo tudi predlog novele zakona o financiranju občin. Spremembe, ki jih predlaga vlada, se nanašajo na določbe o sofinanciranju občin z evidentiranimi romskimi naselji ter na enačbo za izračun deleža sredstev, ki je namenjen za sofinanciranje investicij iz načrta razvojnih programov posamezne občine. Dopolnjuje se tudi nabor nalog, ki jih opravljajo skupne občinske uprave in se sofinancirajo iz državnega proračuna.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje