3 pametne naprave, ki bi jih morala imeti vsaka kuhinja

Oglas 21. Mar 202411:00 1 komentar
Samsung, pametne naprave
promocijska fotografija

V sodobnem svetu je treba znati spretno krmariti med zasebnim življenjem in službenimi obveznostmi, zato vsakršna pomoč pride zelo prav. Na srečo imamo na voljo kopico tehnološko rešitev, ki nam močno olajšajo življenje – še posebej v domači kuhinji.

Pametne tehnologije imajo že desetletja pomemben vpliv na naša življenja, a se tega dolgo nismo zares zavedali. Zametki segajo že daleč nazaj, v čas iznajdbe luči na senzorje, prelomna točka na tem področju pa je bil vsekakor razvoj pametnega telefona, ki so mu nato v precej hitrem zaporedju sledile še druge naprave: tablice, televizorji, sesalniki, hladilniki in drugi električni aparati.

Danes je lahko tako s pametno tehnologijo podprt celoten dom. To pomeni, da so električne naprave v bivalnem okolju povezane v celovit sistem, ki ga lahko upravljate in nadzorujete prek nadzorne plošče, nameščene v zgradbi, ali pametnega telefona oziroma tablice, ki omogočata tudi upravljanje na daljavo. Sliši se zapleteno, mnogim tudi nepredstavljivo, predvsem pa cenovno nedostopno, a še zdaleč ni tako.

pametne naprave
promocijska fotografija

V kuhinji so pametne naprave tako rekoč nepogrešljive

Večina naših domov že sedaj s pridom izkorišča prednosti pametnih naprav: ogrevanje je vodeno prek termostata, luči delujejo na senzorje, imamo pametne televizorje, robotske sesalnike … V pametni hiši pa so vse te naprave povezane med seboj, zato delujejo bolj optimalno, so varčnejše, varne, predvsem pa jih je mogoče upravljati in nadzorovati na daljavo. Torej praktično od povsod, kjer je na voljo internetna povezava.

V celovit sistem pametnih rešitev je lahko povezan tudi samo določen del domovanja. Eden od prostorov, ki ima največ koristi od integracije pametnih naprav, je vsekakor kuhinja. Pametni gospodinjski aparati lahko namreč močno olajšajo življenje in pomagajo znižati stroške računa za elektriko. Omogočajo upravljanje na daljavo prek mobilne aplikacije ali glasovnih ukazov, kar je izjemno praktično in udobno, ob tem pa imate tudi večji nazor nad njihovim delovanjem in energetsko učinkovitostjo.

kuhinja
promocijska fotografija

Katere pametne aparate potrebuje moderna kuhinja?

Kuhinja je že od nekaj sinonim topline in predstavlja srce domovanja. Tu nastajajo okusne kulinarične mojstrovine in najboljša kava, prav tako je v tem prostoru sef, katerega vsebina je ključna za naše preživetje – hladilnik, seveda. Praktično vse naprave, ki jih vsakodnevno uporabljate v kuhinji, so danes na voljo v tako imenovanih ‘pametnih’ izvedbah, in prav vse vam lahko močno olajšajo življenje. Vsekakor pa bi morala vsaka moderna kuhinja imeti vsaj 3 temeljne pametne naprave: pečico, kuhalno ploščo in hladilnik.

Pametna pečica

Pečica je osnovni del vsakega doma in nepogrešljiv aparat v sodobni kuhinji. Lahko ima obliko štedilnika ali je vgrajena v kuhinjske elemente, lahko je električna, plinska, parna, kombinirana (s paro ali z mikrovalovi), s pirolizo (zmožnost samoočiščenja). Novejši modeli pečic imajo vgrajeno ventilatorsko pečenje, kar omogoča kroženje zraka in peko na več ravneh hkrati, številne imajo vgrajen elektronski zaslon z uro, na katerem lahko nastavimo čas pečenja.

pečica
promocijska fotografija

Najsodobnejše pečice, kot je Samsung Dual Cook, lahko celo same ugotovijo, katero hrano želite pripraviti, in jo brez vaše pomoči zapečejo na najprimernejši način. Za to pri Dual Cook skrbi tehnologija AI Pro Cooking, sistem Air Sous Vide pa vzdržuje enakomerno temperaturo po celotni kuhalni površini.

A to še ni vse: Dual Cook omogoča tudi sočasno pripravo različnih jedi na različni temperaturi, saj zgornji in spodnji predel pečice lahko delujeta tudi vsak posebej. Kombinacija vseh naštetih pametnih funkcij je naravnost veličastna: sočna, okusna in ravno prav pečena hrana, ki prepriča še tako zahtevne gurmane.

Pametna kuhalna plošča

Med najosnovnejše tehnike priprave hrane poleg pečenja sodi še kuhanje, zato mora biti vsaka sodobna kuhinja opremljena tudi s kakovostno kuhalno ploščo. V osnovi to pomeni vsaj dve ali štiri kuhalne plošče, ki so bile nekoč skorajda izključno plinske, danes pa so jih večinoma nadomestile steklokeramične in indukcijske različice.

Kuhalne plošče so lahko razporejene v obliki kvadrata ali postavljene v vrsto, še korak dlje pa gre kuhalna plošča Samsung, ki se lahko pohvali s široko odprtim območjem Flex Zone Plus z gosto razporejenimi grelnimi elementi po celotni površini, kar pomeni, da lahko na njej enakomerno pripravljate tudi jedi v podolgovatem pekaču ali ogromnem loncu, prav tako lahko hkrati kuhate v več kot 4 loncih.

kuhalna plošča
promocijska fotografija

Kuhalna plošča Samsung je ožja od klasičnih kuhalnih plošč in zato primerna za različne oblike in stile kuhinjskih pultov, ena od njenih najboljših lastnosti pa je, da omogoča daljinsko upravljanje in Wi-Fi povezljivost. To pomeni, da lahko kar na daljavo, prek aplikacije SmartThings, spremljate delovanje kuhalnih plošč in tako prihranite čas z daljinskim nastavljanjem časovnika ter prejemanjem opozoril. To omogoča tudi prihranke pri porabi električne energije, ki jo še dodatno optimizira avtomatska povezljivost kuhalne plošče s kuhinjsko napo.

kuhalna plošča
promocijska fotografija

Pametni hladilnik

A da lahko skuhamo ali spečemo uravnotežen in okusen obrok, potrebujemo ustrezne sestavine. Te običajno kupujemo vsaj na nekajdnevno zalogo, zato jih je treba doma ustrezno skladiščiti. Suha in težje pokvarljiva živila lahko hranimo v predalu ali shrambi, sveža in bolj občutljiva pa je najbolje hraniti v hladilniku. To pomeni, da je tudi ta kos bele tehnike izjemnega pomena za domače gospodinjstvo. Pomembno je, da je velik, vzdržljiv, prostoren in sodobnega dizajna, da se lahko zlije z okoljem vsake kuhinje.

Poleg zunanjih karakteristik pri sodobnih hladilnikih pomembno vlogo igrajo številne nepogrešljive funkcije, ki močno olajšajo vsakodnevno življenje. Hladilnik Samsung z zamrzovalnikom spodaj denimo omogoča hlajenje z vseh strani, zato je temperatura enakomerno razporejena v vsakem kotičku hladilnika. Napredne funkcije hladilnika Samsung omogočajo tudi hitro hlajenje in zamrzovanje na zahtevo, poskrbijo pa še za optimalno vlažnost in prilagodljivo shranjevanje z enako ali različno temperaturo v posameznem predalu ali območju.

Izjemno prostoren hladilnik Samsung kljub standardni globini 600 mm zagotavlja več prostora za shranjevanje živil in se brezhibno poravna z vašimi omaricami. Zaradi izjemno učinkovite toplotne izolacije tehnologije SpaceMax™ so stene hladilnika namreč veliko tanjše, zato je v notranjosti več prostora. Za dodatne možnosti shranjevanja raznovrstnih izdelkov poskrbijo še različne vrste in oblike polic, s katerimi lahko ustvarite notranji prostor povsem po svoji meri. Tako lahko enostavno shranite več visokih steklenic in večjih izdelkov, pa tudi več ploščatih škatel drugo na drugo (npr. pico ali pecivo).

hladilnik
promocijska fotografija

Kaj potrebujete za učinkovito upravljanje pametnih naprav v kuhinji?

Pametne rešitve, vgrajene v kuhinjske aparate, vam lahko močno poenostavijo kuhanje, prihranijo čas in denar ter olajšajo življenje. Za njihovo upravljanje potrebujete le pametni telefon in ustrezno aplikacijo. Pri telefonih bo popolna izbira vsekakor Samsung Galaxy S24 serija, ki je prav tako opremljena z napredno umetno inteligenco, med najbolj funkcionalnimi aplikacijami pa velja izpostaviti SmartThings. Ne le, da lahko z njo upravljate vse pametne kuhinjske naprave Samsung, deluje tudi v povezavi z revolucionarnim standardom povezljivosti Matter, ki ga podpira več kot 280 svetovnih podjetij, kar pomeni, da lahko s SmartThings preprosto upravljate tako rekoč celoten pametni dom. Ob tem lahko v SmartThings aplikaciji aktivirate način AI Energy, ki omogoča enostavno upravljanje in nadzorovanje vaše porabe energije.

pametne naprave
promocijska fotografija

Pametne naprave v kuhinji torej niso samo modna muha, temveč postajajo vse pomembnejši sestavni del vsakega gospodinjstva. Njihove glavne prednosti so varnost, praktičnost in učinkovitost, vseeno pa niso odporne proti okvaram, prav tako jih ni mogoče v celoti zaščititi pred različnimi nevarnostmi. In ker ne vemo, kaj bo prinesel jutri, Samsung na določene svoje aparate bele tehnike in male gospodinjske aparate nudi podaljšano 5-letno garancijo (2 leti redne + 3 leta dodatne komercialne garancije). Več informacij o podaljšani garanciji najdete TUKAJ.

garancija
promocijska fotografija

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje