Stavkalo bo 51 od 58 upravnih enot. “To ni končna številka”

Slovenija 01. Mar 202419:04 2 komentarja
upravna enota ljubljana
Foto: BOBO

Za stavko so se doslej odločili zaposleni na 51 od 58 upravnih enot, je povedal predsednik sindikata državnih organov Slovenije Frančišek Verk. Pričakuje, da to ni končna številka in da se bodo za stavko odločili zaposleni še na kakšni upravni enoti.

Prva naslednja stavka upravnih enot je napovedana 13. marca, potekale bodo ob sredah.

Po zadnjih informacijah predsednika sindikata državnih organov Frančiška Verka so se za stavko doslej odločili zaposleni na 51 od 58 upravnih enot. Napovedi stavke še niso sprejele upravne enote Laško, Lenart, Ljutomer, Logatec, Piran, Tolmin in Tržič.

Zaposleni so stavko na upravnih enotah napovedali, ker “se glede urejanja te problematike ni zgodilo nič”. Pogajalska skupina za pogajanja z upravnimi enotami medtem še ni imenovana, po Verkovih besedah pa naj bi jo vlada imenovala na korespondenčni seji med koncem tedna. “Bomo v ponedeljek videli, če bo to res,” je dejal.

Ob tem se mu zdi ponižujoče, da se pogajanj z zdravniki udeležujeta minister za javno upravo Franc Props in vodja službe za upravne enote, sindikat državnih organov pa medtem čaka na odgovore.

Vlada zaposlenim ponuja postopen dvig v petih letih

Vlada sicer zaposlenim na upravnih enotah ponuja postopen dvig plač v petih letih. “Za operativni del državne uprave ne vidimo pametne rešitve, čeprav so obljube velike. Dva plačna razreda bo pobrala inflacija, sploh ker to ne bo izplačano drugo leto ali letos,” je kritičen.

Opozoril je, da je bila prva opozorila stavka na upravnih enotah maja lani, a je nihče ni jemal resno. Od takrat tudi ni bilo nobenih stavkovnih pogajanj, je dodal.

Zaposleni na upravnih enotah sicer zahtevajo primernejše plačilo za svoje delo. Opozarjajo pa tudi na preobremenjenost zaposlenih na upravnih enotah na nekaterih oddelkih in kadrovske težave.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje