Afera Litijska: revizorka želela sestanek na daljavo, ministrica Katič pa v živo

Slovenija 12. Jul 202417:36 14 komentarjev
Andreja Katič, zaslišanje, DZ, pravosodna ministrica
Andreja Katič (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Pravosodna ministrica Andreja Katič bi se morala danes sestati z vodjo revizijske službe na ministrstvu za pravosodje Suzano Hötzl, ki se je podpisala pod revizijsko poročilo o nakupu nove sodne stavbe na Litijski. Do srečanja med revizorko in ministrico na koncu ni prišlo, ker se nista mogli dogovoriti, ali bi se srečali v živo ali na daljavo. Pravosodna ministrica tako zaenkrat ostaja brez pojasnil revizorke, ki v svojem poročilu premierju Robertu Golobu, finančnemu ministru Klemnu Boštjančiču in bivši pravosodni ministrici Dominiki Švarc Pipan očita nezakonito prerazporeditev proračunskega denarja za nakup Litijske. Medtem pa še vedno ni jasno, na podlagi katerega sklepa je Suzana Hötzl januarja letos začela notranjo revizijo spornega posla.

V javnosti še vedno odmeva revizijsko poročilo pravosodnega ministrstva o 7,7-milijonskem nakupu nesojene sodne stavbe na Litijski cesti v Ljubljani. Pod poročilo, ki močno obremenjuje predsednika vlade Roberta Goloba, finančnega ministra Klemna Boštjančiča in nekdanjo pravosodno ministrico Dominiko Švarc Pipan se je podpisala vodja službe za notranjo revizijo na ministrstvu za pravosodje Suzana Hötzl.

V poročilu, ki smo ga neuradno pridobili tudi na N1, je Hötzl predsednika vlade, finančnega ministra in bivšo pravosodno ministrico obtožila, da so za potrebe nakupa Litijske “nezakonito prerazporedili sredstva iz proračunske postavke”. Med drugim je zapisala tudi, da so bili premier Golob, finančni minister Boštjančič in bivša pravosodna ministrica Švarc Pipan o spornem poslu podrobno obveščeni.

Hötzl je revizijo nakupa stavbe na Litijski končala 14. junija. Poročilo je še isti dan poslala pravosodni ministrici Andreji Katič in in vršilki dolžnosti generalnega sekretarja na ministrstvu za pravosodje Saši Renko, nato pa je odšla na dopust.

A pravosodna ministrica Katič s poročilom ni zadovoljna, ker Hötzl vsem revidirancem ni dala možnosti za podajo pripomb na osnutek poročila. “Na takšen način to zame ni končno poročilo. Za revizorko imam vprašanja, zakaj je tako ravnala,” je za N1 nedavno dejala Katič in napovedala, da se bo z revizorko pogovorila, ko bo ta prišla z dopusta.

Švarc Pipan: Nisem podpisala sklepa o odreditvi revizije

Hötzl se je po naših informacijah na ministrstvo vrnila v ponedeljek. S Katič sta se takrat dogovorili, da se bosta o okoliščinah nastanka revizijskega poročila pogovorili danes in da bo revizorka ministrici pred tem poslala sklep o odreditvi revizije.

Ključno vprašanje, na katerega ministrica še vedno nima odgovora, je, na podlagi česa je Hötzl 18. januarja letos sploh začela notranjo revizijo posla z Litijsko. V revizijskem poročilu namreč ni mogoče zaslediti podatka, da bi se revizija začela na podlagi sklepa, kar je prvi pogoj za začetek vsake notranje revizije.

Sklep o odreditvi notranje revizije lahko podpiše samo minister. Da tega ni storila, ker revizorki ni zaupala in ker je želela zavarovati dokaze do prihoda kriminalistov, je za N1 nedavno potrdila bivša pravosodna ministrica Švarc Pipan. Aktualna pravosodna ministrica Katič pa je bila na drugi strani še donedavnega prepričana, da je revizijo nakupa Litijske odredila njena predhodnica.

Sklepa o odreditvi revizije na pravosodnem ministrstvu niso našli, je pa Katič za N1 dejala, da naj bi obstaja korespondenca, s katero je revizijo posla 18. decembra lani, torej še pred nakupom stavbe na Litijski, naročil takratni generalni sekretar na pravosodnem ministrstvu Uroš Gojkovič.

Dominika Švarc Pipan
Dominika Švarc Pipan (Foto: Jan Gregorc/N1)

“Prvič slišim,” je na vprašanje N1, ali je vedela, da je Gojkovič že 18. decembra naročil revizijo posla z Litijsko, odgovorila Švarc Pipan. Gojkovič, ki je član stranke SD, je poleg Simona Starčka, ki naj bi bil blizu SDS, eden od glavnih osumljencev v kriminalistični preiskavi nakupa nesojene nove sodne palače. Ob tem ne gre spregledati, da je bil Gojkovič tisti, ki je februarja 2023 na pravosodno ministrstvo pripeljal Hötzl.

Ministrica Katič se želi osebno pogovoriti z revizorko

Če je ministrica Katič računala na to, da bo danes vendarle dobila določena pojasnila s strani revizorke, se to ni zgodilo. “Do današnjega sestanka ni prišlo, ker je revizorka želela sestanek na daljavo, ministrica pa želi srečanje v živo,” so pojasnili na pravosodnem ministrstvu in dodali, da je Katič prejela odgovore, za katere želi, da ji jih osebno pojasni revizorka. Slednja naj bi ministrico za sestanek na daljavo zaprosila zaradi slabega počutja.

Kakšne odgovore je ministrici poslala Hötzl, na ministrstvu niso razkrili, smo pa neuradno izvedeli, da Katič s strani Hötzl ni prejela sklepa o odreditvi notranje revizije o Litijski. Po naših informacijah naj bi Hötzl ministrici sporočila, da gre pri revizijskem poročilu o nakupu sodne stavbe za “follow up” revizijo.

Nova sodna stavba na litijski
Nesojena sodna stavba na Litijski (Foto: N1)

Da je revizorko po elektronski pošti spraševala, ali vodi kakšne aktivnosti in na kakšni podlagi, je za N1 nedavno pojasnila tudi Švarc Pipan.

“Konkretnega odgovora od nje nisem dobila,” je poudarila bivša pravosodna ministrica in dodala, da jo je Hötzl prepričevala, da gre za “follow up” revizijo. “A za follow up revizijo jaz še nikoli nisem slišala, poznamo pa notranjo revizijo, ki jo odredi minister,” je dodala Švarc Pipan.

Notranja revizija tudi pod drobnogledom urada za nadzor proračuna

Ministrica Katič naj bi se z revizorko sestala naslednji teden, postopek priprave internega poročila pa bo pod drobnogled vzel tudi urad za nadzor proračuna. Tam bodo preverili, ali je bila notranja revizija opravljena v skladu z revizijskimi standardi.

Ali bodo na ministrstvu naročili tudi zunanjo revizijo Litijske, zaenkrat še ni znano. Bo pa to po naših informacijah odvisno tudi od mnenja Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), ki preiskuje sporni posel. Katič je stališče NPU glede zunanje revizije že prejela, več pa naj bi bilo znano prihodnji teden.

Nepravilnosti pri poslu z Litijsko je v svojem še nedokončnem revizijskem poročilu ugotovilo tudi računsko sodišče, ki je kršitve zaznalo tako na pravosodnem kot tudi na finančnem ministrstvu. Po dosedanjih ugotovitvah računskega sodišča za prerazporeditev 6,5 milijona evrov iz proračunske rezerve za nakup Litijske ni bilo podlage, saj v konkretnem primeru ni šlo za namen, ki ga pri pripravi proračuna ne bi bilo mogoče načrtovati.

Medtem ko na pravosodnem ministrstvu niso nasprotovali revizijskim razkritjem računskega sodišča glede postopkov nakupa Litijske, so na finančnem ministrstvu v za to predvidenem roku podali ugovor na predlog revizijskega poročila. S kakšnimi argumenti bodo izpodbijali dosedanje ugotovitve računskega sodišča, ni znano, naj bi pa na finančnem ministrstvu vztrajali, da niso kršili zakona o javnih financah, ker je šlo pri Litijski za prerazporeditvi sredstev za nepredviden namen.

Ali bodo na ministrstvu uspeli s svojimi argumenti, bo zdaj odvisno od senata računskega sodišča. Končno revizijsko poročilo naj bi na računskem sodišču po napovedih izdali konec avgusta.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje