V reviziji nakupa Litijske hude obtožbe za Goloba, Švarc Pipan in Boštjančiča?

Slovenija 24. Jun 202419:47 20 komentarjev
Nova sodna stavba na litijski
Stavba na Litijski (Foto: N1)

Služba za notranjo revizijo na pravosodnem ministrstvu je pred desetimi dnevi končala revizijo nakupa stavbe na Litijski. Spletni portal 24ur.com, ki je neuradno pridobil osnutek še ne končane revizije, navaja, da ta "zelo močno obremenjuje takratno ministrico za pravosodje Dominiko Švarc Pipan, ministra za finance Klemna Boštjančiča in predsednika vlade Roberta Goloba".

Na pravosodnem ministrstvu so za N1 potrdili, da je služba za notranjo revizijo na pravosodnem ministrstvu 14. junija končala revizijo nakupa stavbe na Litijski.

Vodja službe Suzana Hötzl je revizijo predala aktualni ministrici Andreji Katič in vršilki dolžnosti generalnega sekretarja ministrstva Saši Renko. Vsebino revizije bodo komentirali v tem tednu, so napovedali.

Spletni portal 24ur.com, ki je pred koncem revizije neuradno pridobil osnutek revizijskega poročila, navaja, da je ta “izredno obremenjujoč” predvsem za glavne akterje pri nakupu večmilijonske nove sodne stavbe na Litijski. Ali je pridobljeni osnutek revizije enak končnemu revizijskemu poročilu, za zdaj še ni jasno, na ministrstvu nam namreč tega niso mogli potrditi.

Vlada je za nakup pravosodne stavbe na Litijski cesti v Ljubljani konec decembra lani zagotovila 7,7 milijona evrov, od tega je ministrstvo za pravosodje iz splošne proračunske rezerve zagotovilo 6,5 milijona. Revizorji pravosodnega ministrstva v več kot 90-stranskem osnutku ugotavljajo, da so odgovorni denar za nakup pridobili z nezakonitim prerazporejanjem proračunske postavke, poroča portal.

Očitki v osnutku poročila letijo na takratno pravosodno ministrico Dominiko Švarc Pipan, ki je kasneje zaradi nakupa sodne stavbe tudi odstopila, finančnega ministra Klemna Boštjančiča, ki je znova zagnal že ustavljeni projekt nakupa in na predsednika vlade Roberta Goloba, ki naj bi bil z vsem skupaj “podrobno seznanjen.”

Ne glede na končno revizijsko poročilo in domnevna neupravičena prerazporejanja proračunskega denarja pa ugotovitve državnih revizorjev ne bodo imele neposrednih pravnih posledic, saj je poraba oziroma način poraba proračunskih sredstev pod nadzorom Računskega sodišča.

Po poročanju portala naj bi bilo v osnutku revizije navedeno, kako naj bi Švarc Pipan na vsak način poskušala zagotoviti 7,7 milijona evrov pri finančnem ministru, preiskovala pa naj bi tudi, kakšne so vrednosti zemljišč, ki bi jih ministrstvo lahko prodalo, da bi v nakup lažje prepričala Boštjančiča in Goloba.

Ministrica Švarc Pipan je sicer pred odstopom zatrjevala, da je šlo pri nakupu sodne stavbe na Litijski za “skrbno načrtovano delovanje organizirane skupine s ciljem pridobitve protipravne koristi” ter da po razkritju ve, da “so ji lagali ter načrtno prikrivali in prirejali podatke”.

Osnutek revizijskega poročila pa naj bi ugotavljal drugače – na podlagi vsega je v reviziji lahko razbrati zaključek, da je bila Dominika Švarc Pipan “obveščena o vsem” ter da je jasno in nedvoumno naročila, da “sekretariat aktivno pristopi k iskanju virov sredstev za nakup navedene stavbe,” piše portal. Osnutek tudi navaja, da je bilo pooblastilo za vodenje nakupa podeljeno šele januarja 2024, ko je bila stavba že kupljena, kupnina pa v celoti plačana.

Odziv Švarc Pipan: Gre za absurd

Danes je Domnika Švarc Pipan pojasnila, da se bo na vse očitke iz revizije sistematično odzvala, ko se bo z njimi seznanila. Poročila namreč ni niti prejela niti bila v zvezi z njim kontaktirana, čeprav je bila oseba v postopku revidiranja. Zahtevala ga je od ministrice Katič in od revizorke, ki pa je po navedbah Švarc Pipan to zahtevo zavrnila s pojasnilom, da Švarc Pipan ni več zaposlena na ministrstvu. “Gre za absurd,” je poudarila.

Dominika Švarc Pipan
Dominika Švarc Pipan (Foto: Jan Gregorc/N1)

Švarc Pipan je še pojasnila, da je notranjo revizijo nakupa zahtevala januarja, pri čemer ji je zdaj že nekdanji generalni sekretar Uroš Gojkovič zatrjeval, da ta že poteka. Izkazalo se je, da to ne drži in da na ministrstvu niso pripravili dokumentacije, na podlagi katere bi lahko revizijo odredila. Navedla je, da je zahtevala razpis za zunanjo revizijo, a zaradi izteka mandata ta ni bila odrejena, po njenih informacijah pa je tudi novo vodstvo ministrstva ni odredilo.

“Okvir, ki ga poskuša postaviti ta dobro organizirana družba, ki je na ministrstvo pripeljala tudi dotično revizorko, je, da smo krivi mi, ki smo zagotovili sredstva, ne tisti, ki so nas, odločevalce, zavedli s prevaro, prirejeno in ponarejeno dokumentacijo, vključno z dokazano ponarejeno energetsko izkaznico,” je še zapisala v odzivu. “To je bistvo – vsa dokumentacija projekta, ki so jo pripravili na sekretariatu pod vodstvom Gojkoviča, je prirejena,” je poudarila. Meni še, da gre za preusmerjanje pozornosti tistih, ki so uradno osumljeni in jih Nacionalni preiskovalni urad v tej zadevi tudi preiskuje.

Nakup stavbe na Litijski preverja tudi Nacionalni preiskovalni urad. Zlorabe položaja pri poslu je osumljenih 13 ljudi, protipravna premoženjska korist, ki je nastala s storitvijo kaznivega dejanja, pa po navedbah urada znaša najmanj 3,4 milijona evrov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje