Afera Litijska: za izvedbo zunanje revizije le ena ponudba

Slovenija 02. Avg 202415:32 > 19:48 9 komentarjev
Nova sodna stavba na litijski
Sodna stavba na litijski (Foto: N1)

Do izteka roka je ponudbo za izvedbo zunanje revizije postopka nakupa stavbe za potrebe sodišč na Litijski cesti v Ljubljani po povabilu ministrstva za pravosodje oddalo le podjetje Ernst&Young. Njihovo ponudbo mora ministrstvo zdaj še podrobneje proučiti.

Ponudbo za izvedbo zunanje revizije postopka nakupa stavbe za potrebe sodišč na Litijski cesti 51 v Ljubljani je po povabilu ministrstva za pravosodje oddalo podjetje Ernst&Young, so za STA navedli na ministrstvu za pravosodje.

Ponujeno ponudbo in ceno mora ministrstvo še podrobneje proučiti, so dodali.

Kot je znano, je ministrstvo izvedlo t. i. evidenčno naročilo za izvedbo forenzične preiskave postopka nakupa poslovne stavbe Litijska cesta 51 v Ljubljani. Povabilo k oddaji so minuli petek poslali podjetjem Ernst&Young, Forvis mazars consulting in Pricewaterhousecoopers (PwC). Do izteka roka – do četrtka do 15. ure je ponudbo oddalo zgolj podjetje Ernst&Young.

Ministrstvo se je za zunanjo revizijo odločilo, ker želi “glede na vse dvome, ki so se pojavili o nepristranski izvedbi notranje revizije, pridobiti mnenje neodvisne institucije o pravilnosti izvedbe nakupa stavbe na Litijski 51 v Ljubljani”.

Vrednost javnega naročila je ocenjena do 50.000 evrov (z DDV), zato so se tudi odločili za zbiranje ponudb, in ne objavo splošnega javnega naročila.

Medtem notranja revizija ministrstva ostaja brez odgovorov na nekatera vprašanja in dileme, ki so se porajale ob poročilu. Ministrica za pravosodje Andreja Katič je vodji službe za notranjo revizijo Suzani Hötzl poslala pisna vprašanja in se je želela z njo tudi sestati, a je revizorka še vedno bolniško odsotna.

Andreja Katič
Pravosodna ministrica Andreja Katič (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Zadevo pa pregleduje tudi urad za nadzor proračuna. Opravljajo namreč izredni pregled skladnosti delovanja notranje revizije ministrstva za pravosodje z usmeritvami za državno notranje revidiranje.

Ob tem spomnimo, da smo na N1 smo konec julija pridobili dokument, iz katerega izhaja, da je bila vodja službe za notranjo revizijo Hötzl, ki se je podpisala pod revizijsko poročilo, pred začetkom notranje revizije seznanjena s projektom nakupa nove sodne stavbe. To meče senco dvoma na nepristranskost revizorke. Vsebino dokumenta, ki meče dvom na revizijsko poročilo pravosodnega ministrstva, smo objavili v prispevku Razkrivamo: podpisana pod revizijsko poročilo svetovala pri nakupu Litijske.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje