Ali na sojenju velja PCT? Ministrstvo odlok tolmači drugače kot sodišče

Slovenija 07. Okt 202112:04 > 14:08 0 komentarjev
Bobo

Danes zjutraj bi se moralo začeti ponovljeno sojenje v zadevi Odrezana roka. Toda Julija Adlešič in Tinka Huskić Colarič sta ostali pred vrati sodne dvorane, saj nista izpolnjevali pogoja PCT, poroča portal 24ur.com. Potem ko sta opravili testiranje, se je sojenje začelo. Takih primerov je vsak dan nekaj. Po tolmačenju ministrstva za pravosodje naj za stranke v postopkih pogoj PCT ne bi bil potreben. Vrhovno sodišče trdi drugače.

Na okrožnem sodišču v Ljubljani bi se moralo danes ob 8.30 začeti ponovljeno sojenje v zadevi Odrezana roka. Več kaznivih dejanj so obtoženi Julija Adlešič in njen partner Sebastien Abramov ter njegovi starši Gorazd Colarič in Tinka Huskić Colarič.

Toda Julije Adlešič in Tinke Huskić Colarič po poročanju 24ur.com na sodišče niso spustili, saj nista izpolnjevali pogoja PCT. Sodnica je zato za uro in pol prestavila začetek sojenja, potem sta obe opravili testiranje in se vrnili v sodno dvorano.

“Pogoj PCT dosledno preverjamo,” so nam povedali na ljubljanskem okrožnem sodišču. “Če ga ne izpolnjujejo, jih v stavbo sodišča ne spustimo. Udeleženci sodnih postopkov gredo na testiranje in se vrnejo ali pa se narok prestavi.”

Enako velja za vsa sodišča, takih primerov je vsak dan nekaj. Na vrhovnem sodišču pravijo, da jih ni toliko, da bi jim to povzročalo večje težave, saj večina udeležencev v sodnih postopkih ve, da morajo imeti za vstop na sodišče potrdilo o izpolnjevanju pogoja PCT.

Različni tolmačenji ministrstva in sodišča

Vprašanje, ali morajo na sodiščih izpolnjevati pogoj PCT, se je pojavilo takoj po tem, ko je vlada sprejela odlok, ki PCT zapoveduje v večini storitvenih in drugih dejavnosti.

Da pri izvajanju odloka na sodiščih nastajajo številni zapleti in težave, so opozorili vrhovno sodišče, sodni svet in Odvetniška zbornica Slovenije. Medtem ko je jasno, da morajo pogoj izpolnjevati sodniki in drugi zaposleni na sodiščih, pa se je postavilo vprašanje, ali enako velja tudi za udeležence v postopkih, obdolžene in priče.

Sodni svet je takrat zavzel stališče, da z vladnim odlokom PCT “ni mogoče omejevati dostopa do sodišč in njihovega dela. Vsakršno poseganje v ustavno in zakonsko ureditev položaja sodstva s podzakonskimi predpisi je nedopustno, saj skladno z ustavo ureditev sodišč lahko določa le zakon.”

Konec septembra so se zaradi tega vprašanja sestali predstavniki vrhovnega sodišča ter ministra za zdravje in pravosodje Janez Poklukar in Marjan Dikaučič. Toda s sestanka so, kot kaže, odšli z različnimi tolmačenji odloka.

Z ministrstva za pravosodje so po sestanku sporočili, “da je treba že veljavni odlok razlagati na način, da stranke, udeleženci in drugi sodelujoči v sodnih postopkih v smislu odloka niso uporabniki storitev.” Da jim torej ni treba izpolnjevati pogoja PCT, da bi se lahko udeležili sojenj.

Prav nasprotno pa pravijo na vrhovnem sodišču. Po navodilih, ki so jih poslali tudi vsem ostalim sodiščem, morajo pogoj PCT izpolnjevati prav vsi, ki želijo vstopiti v prostore sodišč, saj “dejavnost sojenja ni opredeljena kot izjema”.

“Glede na navedeno pogoj PCT do morebitne spremembe velja tudi za stranke oziroma druge udeležence v postopkih in za obiskovalce sodišč, kar so sodišča, skladno s 7. členom odloka, dolžna preverjati,” je zapisano na njihovi spletni strani. Piše še, da bodo tako zaposlenim kot ostalim, ki pogoja PCT ne izpolnjujejo, po 15. 9. vstop v prostore sodišča zavrnili.

“O procesnih posledicah neudeležbe stranke oziroma drugega udeleženca postopka pri izvedbi procesnega dejanja iz razloga zavrnitve vstopa zaradi neizpolnjevanja pogoja PCT bo odločal sodnik v konkretni zadevi,” so še zapisali.

Na vrhovnem sodišču pravijo, da bi morala vlada ali sprejeti nov odlok in jasno zapisati, da so sodišča izjema od PCT, ali pa zadevo urediti z zakonom, ter da zgolj tolmačenje veljavnega odloka, ki ga je pripravilo pravosodno ministrstvo, ne zadostuje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!