Ali samo obdavčitev premoženja res ne bo dovolj?

Slovenija 01. Avg 202217:53 > 17:59 11 komentarjev

Po tem, ko je minister za delo Luka Mesec v intervjuju za N1 dejal, da samo obdavčitev premoženja ne bo dovolj za financiranje vseh zastavljenih projektov trenutne vlade Roberta Goloba, neuradno temu pritrjujejo tudi na finančnem ministrstvu, ki ga vodi Klemen Boštjančič. A ta pravi, da so med koalicijskimi partnericami "določene razlike glede tega, kako priti do uravnoteženega proračuna".

Koordinator Levice in minister za delo Luka Mesec je ta konec tedna v pogovoru za N1 dejal, da vladajoča Svoboda Roberta Goloba nekako podcenjuje javnofinančne potrebe s tem, ko napoveduje, da bo manko v davčni blagajni zapolnil davek na premoženje.

“Premier Robert Golob in Svoboda stavita predvsem na to, da je mogoče naše javne blagajne pokrpati iz davkov na premoženje. Absolutno se strinjam, da se vzpostavi pravična obdavčitev nepremičnin. Torej, da bi bila prva nepremičnina, v kateri živiš, “zastonj”, vse ostale pa stopničasto obdavčene glede na to, koliko jih poseduješ in koliko so vredne,” je dejal Mesec, a nadaljeval: “V Svobodi verjamejo, da lahko s tem naredimo nek bistven premik v javnih financah in da bo s tem prišel nek denar za stvari, za katere do zdaj ni bilo denarja. Čeprav je to nujno narediti, se bo verjetno pokazalo, da tega denarja na kratek rok ni moč zbrati milijardo evrov na leto, ampak precej manj.”

Potrebujejo več denarja

Iz virov blizu ministrstva za finance je danes slišati, da tudi na Župančičevi verjamejo, da to ne bo dovolj. Boštjančič je danes v izjavi ob predstavitvi novele četverice davčnih zakonov, s katerimi po njegovih besedah uvajajo le najbolj nujne popravke, dejal, da že pripravljajo tudi celovitejšo davčno reformo. Pri tem pa je priznal, da so med koalicijskimi partnericami “določene razlike glede tega, kako priti do uravnoteženega proračuna”. Kakšne, za zdaj ni podrobneje pojasnil. Celovito davčno reformo naj bi pripravili do začetka prihodnjega leta, sledi pa predvidoma nekaj mesecev dolga javna razprava.

Mesec je medtem za N1 dejal, da se bo “treba pogovarjati, kako zbrati nekoliko več denarja za ključne projekte”. Eden od načinov, ki ga je omenil, je ukinitev prispevkov, kar bi pomenilo, da bi bruto znesek zmanjšali za dohodnino, s čimer pa bi dejansko takoj dobili več v davčno blagajno. “Dohodnina je progresivna, več kot zaslužiš, večjo stopnjo plačaš. Pri prispevkih pa imamo enotno stopnjo,” je pojasnil Mesec. Med drugim je povedal tudi, da je v Sloveniji davčno breme, torej skupek prispevkov in davkov, okrog 38 odstotkov BDP, povprečje EU je 41 odstotkov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje