Ameriška vojska čez Slovenijo prevaža vojaška vozila in opremo

slovenska vojska, tranzit, ameriška vojska
Twitter/@Slovenskavojska

Ameriška vojska te dni čez slovensko ozemlje prevaža večje količine vojaške opreme. Kolone vojaških vozil, ki jih bo do 24. oktobra mogoče videti na slovenskih cestah in železnicah, – v odzivu na krizo v Ukrajini – opremo prevažajo ameriškim silam v Evropi in Natovim zaveznicam.

Na slovenskih cestah in tirih bo do 24. oktobra videti več vojaških vozil kot običajno, pričakovati pa je tudi povečan promet na relaciji od Kopra do mejnega prehoda Pince z Madžarsko. Razlog za to je prevoz vojaške opreme, ki jo bodo v sklopu redne rotacije sil v Evropi izvedle enote ZDA, so sporočili iz Slovenske vojske.

Kot so dodali, bo ameriška kopenska vojska v pristanišču v Kopru sprejela in razložila približno 850 kosov opreme, ki prihaja iz baze Fort Campbell v Kentuckyju. Opremo bodo napotili do enot ameriških sil v Evropi in v zaveznice Nata.

Vozila so pri železniškem transportu čez Slovenijo opazili uporabniki družbenih omrežij, ki so objavili posnetke.

Kot so še opozorili iz SV, upajo, da bo transport ameriške vojaške opreme za druge udeležence prometa čim manj moteč in da se bodo kolone vojaških vozil premikale zunaj prometnih konic. Kolone vojaških vozil sicer spremlja vojaška policija Slovenske vojske in občasno tudi vojaški helikopter.

Slovenija po navedbah Slovenske vojske “v evropskem prostoru predstavlja pomemben komunikacijski koridor pri podpori zagotavljanja miru in varnosti v Evropi”. S slovensko in ameriško vojsko sodelujejo tudi civilni partnerji, ki v Sloveniji zagotavljajo pomorske, cestne in železniške premike.

Oktobrska dejavnost je sicer prvi tovrsten in tako obsežen logistični premik ameriške kopenske vojske preko ozemlja Republike Slovenije.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.