Ameriški predsednik Biden tokrat s sankcijami nad Severni tok 2

Slovenija 23. Feb 202220:43 > 20:49 0 komentarjev
Joe Biden
Kevin Lamarque/REUTERS

Ameriški predsednik Joe Biden je danes napovedal nove sankcije proti Rusiji zaradi njenega vojaškega pritiska na sosednjo Ukrajino. Kot je sporočil, se bodo ZDA pridružile Nemčiji in uvedle sankcije proti upravljavski družbi ruskega plinovoda Severni tok 2.

“Svoji administraciji sem naročil uvedbo sankcij proti upravljavcu Severnega toka 2 in njegovim vodilnim uslužbencem,” je pisno sporočil Biden. ZDA se doslej za ta korak niso odločile zaradi uvidevnosti do Nemčije. Potem ko je nemški kancler Olaf Scholz v torek sporočil, da Nemčija v odgovor na rusko priznanje separatističnih regij Doneck in Lugansk na vzhodu Ukrajine začasno ustavlja projekt oziroma, formalno, postopek za pridobitev dovoljenja za plinovod s strani nemškega regulatorja pa zadržkov ni bilo več.

Gre za eno največjih geostrateških pobud energetsko bogate Rusije, po kateri bi se ruski plin pod Baltikom stekal neposredno v Nemčijo in tako zaobšel siceršnjo tranzitno državo Ukrajino. Gre za zelo sporen projekt, ki mu mnogi na Zahodu – z ZDA na čelu – že od začetka nasprotujejo, a se je Nemčija pritisku, naj se plinovodu odpove, doslej upirala.

PREBERITE ŠE:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!