An, Bo, Om in Lu: tudi v Sloveniji imena prebivalcev vse krajša

Slovenija 15. Feb 202418:07 2 komentarja
Čopova ulica
Foto: Ziga Zivulovic jr./BOBO

Raznolikost imen prebivalcev Slovenije se povečuje, v povprečju pa so imena vse krajša. Ime, ki je sestavljeno le iz dveh črk, ima po podatkih statističnega urada 160 prebivalcev. Poznate koga izmed njih?

Prebivalci Slovenije imamo več kot 61 tisoč različnih imen. Med njimi pa je najti tudi takšna, ki so sestavljena samo iz dveh črk. Dvočrkovnih je v naši državi 44, 20 izmed njih je ženskih, 24 pa moških, kažejo podatki Statističnega urada Republike Slovenije (Surs).

Ime z le dvema črkama ima 160 prebivalcev Slovenije.

Razmeroma pogosto je moško ime An, tako je poimenovanih 39 prebivalcev. Ime Al ima 17 ljudi, Ty pa je ime desetim. Med ženskimi imeni so na Sursu izpostavili Lu, tako je poimenovanih 12 oseb, in Li – to ime ima šest žensk v državi.

Tudi dvočrkovna imena kažejo, da se raznolikost imen in priimkov v Sloveniji povečuje. Kljub temu pa na seznamu najpogostejših imen še ni videti velikih sprememb. Najpogostejše žensko ime tako ostaja Marija, med moškimi pa je najpogostejše ime Franc. Največ prebivalcev Slovenije se piše Novak. Novopečeni starši pa se najpogosteje odločajo za imeni Mia in Luka.

S seznama 10 najpogostejših ženskih imen sta v zadnjem desetletju izginili Jožefa in Barbara, nanj pa sta se uvrstili Eva in Andreja. Pri moških na tem seznamu ni več imen Marjan in Peter, nadomestila sta ju Luka in Matej.

Kar 70 odstotkov imen je unikatnih, še poroča Surs. Le 26 imen (18 moških in osem ženskih) se med prebivalci Slovenije pojavi najmanj 10 tisočkrat.

Na statističnem uradu na splošno opažajo, da se imena v zadnjih letih krajšajo. Najpogostejša imena prebivalcev, rojenih pred letom 1941, so tako pri ženskah (6,7 črke) kot moških (5,4 črke) v povprečju opazno daljša kot pri rojenih v zadnjih 12 letih (3,8 črke pri ženskah in 3,9 črke pri moških). Razvidno je tudi, da so v obdobju od 2001 do 2010 najpogostejša ženska imena postala krajša od najpogostejših moških.

S koliko prebivalci Slovenije si delite ime, priimek ali kombinacijo obeh, lahko preverite na Sursovem portalu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje