Analiza o gorenjski bolnišnici razburja, v Kranju razmišljajo o prijavi na KPK

Slovenija 09. Jul 202412:55 14 komentarjev
Urgenca UKC Ljubljana
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Po včerajšnji predstavitvi izsledkov analize o lokaciji nove regijske bolnišnice na Gorenjskem je završalo. V Kranju, ki ga je za nekaj točk prehitela Radovljica, analizo zavračajo kot "pristransko in zavajajočo", zato, kot je za N1 potrdil tamkajšnji župan Matjaž Rakovec, razmišljajo o prijavi na Komisijo za preprečevanje korupcije (KPK). Precej nezadovoljstva je zaznati tudi na Jesenicah, ki v analizi niso bile obravnavane. "Lahko bi pokazali vsaj minimalen interes. Jesenice tudi z besedo niso bile omenjene," je za N1 dejal jeseniški župan Peter Bohinec.

Ministrstvo za zdravje je v torek predstavilo izsledke analize o presoji umestitve gorenjske regijske bolnišnice v prostor, ki jo je naročilo marca. Strnjeno – Jesenice so zaradi pomanjkanja prostora izpadle iz igre, med ostalima dvema kandidatkama pa je nekaj več točk prejela Radovljica.

V Kranju, še tretji kandidatki, je po predstavitvi izsledkov završalo. Analiza je po besedah tamkajšnjega župana Matjaža Rakovca “katastrofalno slabo pripravljena, pristranska, zavajajoča”, ob čemer ga žalosti, da je takšna analiza “ugledala luč sveta”. “Dostavili smo ogromno dokumentacije, ki je niso upoštevali,” je za N1 dejal Rakovec.

Župan zato razmišlja o prijavi postopka na Komisijo za preprečevanje korupcije (KPK). “Ali je pripravljalec zares tako strokovno slab, da je izdal takšno analizo, ali pa je to zrelo za prijavo na KPK,” je podkrepil svoje besede.

“Mislim, da so narejene tako katastrofalne napake, da take analize ministrstvo in odločevalci ne smejo upoštevati,” je dejal Rakovec, ob čemer pričakuje, da bo ministrstvo presojo pred odločanjem vlade “bistveno popravilo”. V analizi so po njegovih besedah napačne navedbe o cenah zemljišč – ta so po navedbah kranjskega župana v primerjavi s cenami v Radovljici dražja do največ 30 odstotkov in ne za trikratnik, kot je zapisano v analizi. Prav tako je v analizi po njegovih podatkih napačno opredeljeno lastništvo zemljišča.

Potrdil je, da že od današnjega jutra pripravljajo izvlečke za pripombe, ki jih lahko na ministrstvo vložijo do petka. “Računam, da bodo do jutri pripravljene vse pripombe. Moč argumentov je najboljša,” je dejal.

Matjaž Rakovec
Kranjski župan Matjaž Rakovec (Foto: Borut Živulovič/BOBO)

Začudeni tudi na Jesenicah: “To bi za mesto pomenilo nepopravljivo škodo”

Predstavitev izsledkov analize so z začudenjem spremljali tudi na Jesenicah, saj podjetje Elmarkt, ki je pripravilo analizo, ni upoštevalo dokumentacije, ki so jo pripravili na jeseniški občini in jo posredovali ministrstvu. Župan Peter Bohinec je za N1 dejal, da imajo na voljo več parcel, na katerih bi lahko gradili in tudi širili obstoječo Splošno bolnišnico Jesenice, a da tega v analizi niso upoštevali.

Poudaril je, da je bil na ponedeljkovem sestanku, na katerem so jim predstavili izsledke, oster, saj da se z analizo ne more strinjati. “Izrazil sem tudi začudenje in presenečenje, da Jesenice niso bile vključene. Lahko bi pokazali vsaj minimalen interes. Jesenice tudi z besedo niso bile omenjene,” je bil oster Bohinec.

Ocenjuje, da bi bila glede finančne obremenitve državnega proračuna smotrna izvedba projekta na lokaciji, kjer bolnišnica že obstaja, in poudarja, da bi za gradnjo novega objekta ob bolnišnici lahko ponudili tudi dodatno parcelo.

Če bi bolnišnica zapustila Jesenice, bi to za mesto pomenilo “nepopravljivo škodo”, pravi. Z negovalno bolnišnico, ki bi ostala na mestu obstoječe bolnišnice, če bi regijsko gradili na lokaciji izven Jesenic, pa se župan ne strinja. Zaradi omejenega bodo tudi na Jesenicah do petka podali pripombe na analizo.

Splošna bolnišnica Jesenice
Bolnišnica Jesenice (Foto: Srdjan Živulović/BOBO)

Pričakovano zadovoljstvo v Radovljici

V Radovljici pričakovano izsledke analize spremljajo z navdušenjem, kar je župan Ciril Globočnik na ponedeljkovi predstavitvi tudi “jasno izrazil”. Poudarja, da so se aktivno pripravljal na projekt že od leta 2017. Zagotovil je, da imajo v Radovljici na voljo dovolj zemljišč za to “strateško pomembno odločitev”.

“Veselim se, da je bila ugotovitev takšna, kot je bila, kajti bila je neodvisna in mi smo samo posredovali podatke, ki so jih želeli,” je dejal za N1. Na nekatere očitke, da Radovljica ni najprimernejša lokacija, odgovarja, da so “vsi podatki legitimni”, saj so povzeti iz preteklih analiz.

Med prednostmi še navaja lokacijo za gradnjo – v neposredni bližini avtocestnega priključka in letališča. Na radovljiški občini pritožbe do petka – nasprotno z ostalima dvema – ne bodo podali.

Ministrstvo bi po prvotnem načrtu moralo lokacijo regijske bolnišnice na Gorenjskem sicer sporočiti že do lanskega poletja. Z analizo odločitev seveda še ni končna. O tem mora odločati še vlada. Kot so v ponedeljek zatrdili na ministrstvu, bi po optimističnih načrtih novo bolnišnico lahko zgradili do leta 2030.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje