Napredek pri gradnji gorenjske bolnišnice: bo ministrstvo le izbralo lokacijo?

Slovenija 14. Mar 202410:41 > 15:15 6 komentarjev
Načrti regijske bolnišnice v Kranju
Ena od možnih rešitev za gradnjo nove regijske bolnišnice na Gorenjskem (Foto: Mestna občina Kranj)

Gradnja nove regijske bolnišnice na Gorenjskem je stopila v novo fazo. Ministrstvo za zdravje je namreč naročilo novo analizo, s katero bodo določili novo lokacijo bolnišnice. Že leta se namreč za to mesto borijo Kranj, Radovljica in Jesenice – vsaka s svojimi prednostmi in slabostmi. In zakaj se ministrstvo loteva nove analize? Dosedanji postopki so se osredotočali predvsem na dostopnost za paciente, medtem ko so bile presoje, ki se nanašajo na urbanistično lego posameznih lokacij, opravljene v nezadostni meri.

Projekt gradnje regijske bolnišnice na Gorenjskem se po desetletju priprav še naprej odlaga. Ministrstvo za zdravje je sprva zatrdilo, da bo lokacijo nove bolnišnice sporočilo do lanskega poletja, a tega ni storilo. Zdaj pa je naročilo novo analizo, na podlagi katere bodo določili končno lokacijo bolnišnice, je ministrstvo sporočilo za STA.

Dosedanji postopki glede izbire lokacije so se osredotočali bolj na dostopnost za paciente, manj pa na presoje, nanašajoče na urbanistično ustreznost posameznih lokacij z vidika umeščanja v prostor, analizo obstoječe in potrebne komunalne infrastrukture, ekonomiko in oceno možne časovne dinamike izvedbe na posamezni lokaciji, pa tudi na primerjavo ustreznosti lokacij, z vidika zdravstvenih potreb ter rangiranju vseh okoliščin pri predlogu najustreznejše lokacije, je poročala STA.

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel je po današnji seji vlade povedala, da nova analiza ministrstva izhaja iz že narejenih analiz in zbranih podatkov, opravili pa so tudi obiske na terenu. Analiza bo končana do konca meseca marca, je dodala. Takrat bodo zaključke tudi predstavili javnosti.

Ministrica je na novinarski konferenci tudi razložila, da bo analiza natančno pregledala vse prednosti in slabosti vseh treh ponujenih lokacij za regijsko bolnišnico na Gorenjskem. Seznam ‘plusov in minusov’ bo močno pomagal pri končni odločitvi, je prepričana.

Splošna bolnišnica Jesenice
Bolnišnica Jesenice (Foto: Srdjan Živulović/BOBO)

Tri mesta, ki od bitke ne odstopajo

Spomnimo, v bitki za lokacijo nove regijske bolnišnice so tri mesta – Kranj, Radovljica in Jesenice, nobeno pa od bitke ne odstopa. V Radovljici poudarjajo smiselnost umestitve bolnišnice v geografsko središče Gorenjske, prav tako zagovarjajo dobro povezljivost mesta z ostalimi predeli regije. A je Dars zaradi bližine avtoceste to lokacijo že označil kot neprimerno.

V Kranju se ponašajo z večinsko podporo gorenjskih županov – leta 2011 jih je namreč podprlo 11 od skupno 18 županov. Prav tako poudarjajo, da gorenjska prestolnica edina premore infrastrukturo, potrebno za gradnjo takega projekta, pa tudi, da v Kranju in njegovi okolici živi tretjina vseh prebivalcev regije.

V mestu, kjer že zdaj stoji Splošna bolnišnica Jesenice, pa zagovarjajo, da mora bolnišnica ostati na Jesenicah, saj sta v mestu že zdaj zbrana potrebno zdravstveno znanje in infrastruktura. Očitki so, da jeseniška lokacija zaradi pomanjkanja prostora okoli bolnišnice ni najprimernejša za razširitev.

V aktualni resoluciji o nacionalnem načrtu zdravstvenega varstva 2016–2025 piše, da področje upravljanja zdravstva v Sloveniji “ni urejeno tako, da bi v največji meri prispevalo k večji učinkovitosti in uspešnosti sistema zdravstvenega varstva”. Utemeljenost geografske razporeditve po navedbah poročila “ni bila nikdar resno preverjena, temveč prepuščena posameznim predlagateljem”. “Glavni motiv in gonilo razprav o ‘mreži’ je bilo tekmovanje različno močnih izvajalcev za posamezne programe, ki pa največkrat niso imeli zagotovljenih ustreznih kadrovskih in prostorskih virov ter medicinske opreme,” pišejo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje