Analiza potrdila najstarejši zapis slovenščine po Brižinskih spomenikih

Slovenija 13. Jun 202215:30 > 15:33 0 komentarjev
Brižinski spomeniki
Jaka Vinšek/BOBO

V Svetokriškem rokopisu iz 12. stoletja je analiza potrdila, da so števniki od ena do deset zapisani v zgodnji slovenščini. Gre za najstarejši obsežnejši ohranjeni zapis zgodnje slovenščine po Brižinskih spomenikih.

Zgodnja slovenščina je bila doslej poleg Brižinskih spomenikov dokumentirana prek zemljepisnih in osebnih lastnih imen. Jezikoslovec Matej Šekli je s svojo analizo potrdil, da gre pri števnikih v Svetokriškem rokopisu za zgodnjo slovenščino, ki je bila takrat značilna za vzhodnoalpski prostor ob Donavi.

Jezikoslovec Marko Snoj je za TV Slovenija povedal, da “vsaka taka najdba človeka preseneti in ga razveseli, ker pravzaprav vidiš, da je slovenščina nekoč res bila kar velik evropski jezik”. V času protestantizma so bili Slovenci štirinajsti v Evropi z Biblijo in deveti s slovnico.

Latinski rokopis hrani cistercijanski samostan Heiligenkreutz blizu Dunaja, ki se ponaša z bogato knjižnico številnih rokopisov iz 12. stoletja in kasnejših obdobij.

Pisar števnikov je po poročanju TV Slovenija zapisal še tri druge rokopise v Heiligenkreuzu in tudi rokopise v opatiji Rein, ki je imela tesne stike s Stično na današnjem slovenskem ozemlju. Prav zaradi tega bi bilo mogoče, da jih je zapisal stiški pisar.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!