Anita Ogulin: Najhuje je, da gre za stiske staršev, ki so zaposleni

Slovenija 26. Jun 202312:47 4 komentarji
Anita Ogulin
Žiga Živulović jr./BOBO

"Tokrat se res borimo za enake možnosti, predvsem tistih otrok, katerih starši srednjega razreda so zapadli v revščino," je dejala predsednica Zveze prijateljev mladine Moste-Polje Anita Ogulin, ki je skupaj z Inštitutom 8. marec poslance pozvala, naj podprejo predlog o brezplačnem kosilu za otroke iz najbolj ogroženih družin že z naslednjim šolskim letom.

V sredo bo v državnem zboru potekalo glasovanje o amandmaju, ki bi otrokom iz najbolj ogroženih družin brezplačno šolsko kosilo zagotovil že z naslednjim šolskim letom. Danes sta pred kamere stopili predsednica Zveze prijateljev mladine Moste-Polje Anita Ogulin in direktorica Inštituta 8. marec Nika Kovač.

Ogulin je dejala, da je stanje vse bolj zaskrbljujoče, starši pa vse pogosteje pri njih iščejo pomoč. “Nekateri starši so letos zapadli v res težke situacije in socialne stiske. Vanje pa so potisnili še svoje otroke. Dnevno imamo 50 in več prošenj za različne oblike humanitarne pomoči,” je povedala. Najhuje je, da gre za stiske staršev, ki so zaposleni. “A z najmanjšimi prihodki svojim otrokom ne morejo omogočiti plačljivih šolskih dejavnosti – niti prehrane. Tokrat se res borimo za enake možnosti, predvsem tistih otrok, katerih starši srednjega razreda so zapadli v revščino,” je opisala.

Zaradi revščine v družini otroci zapadejo v duševne stiske, je izpostavila Ogulin in dodala, da v zvezi nudijo tudi psihosocialno podporo. “17 terapevtov dnevno obravnava otroke, ki izražajo šolsko izključenost, so potisnjeni iz družbe vrstnikov.”

Težava je predvsem v socialnem sistemu, ki omogoča vsem, ki so na socialnih transferjih, da so otroci avtomatsko upravičeni do brezplačne prehrane in drugih dejavnosti. “Starši, ki pa delajo, in cenzus presegajo za samo kakšen evro, pa do tega niso upravičeni. Tukaj smo, da pomagamo državi spremeniti sistem in pomagamo tragičnim zgodbam otrok,” je dejala Ogulin in pozvala poslance, naj pomagajo in podprejo predlog, ki bi olajšal vsakdan staršev, ki so se znašli v stiski.

“Že vse življenje se ukvarjam s pomočjo otrokom. Tu stojim, ker so stiske staršev in otrok dejanske. Revščina je v osnovnih šolah prisotna. Tu stojim, ker za pomoč zaprošajo starši, ki so zaposleni in ne morejo več plačati položnic. Prav je, da država poskrbi za stiske ljudi. Prav je, da to stori že naslednje šolsko leto,” je poudarila Ogulin.

“Revščina v šolah ni nekaj abstraktnega. V inštitutu si prizadevamo za javno in brezplačno osnovno šolo, ki je prostor varnosti – in kjer imajo vsi otroci enake možnosti,” je poudarila Nika Kovač. Dodala je, da so poslanke in poslanci pobudi o brezplačnih kosilih sicer prisluhnili, a kot težavo izpostavila dolgotrajno obravnavo. “Brezplačna kosila za najšibkejše bi omogočili šele čez 365 dni.” Po njenih besedah je to nedopustno, saj da so stiske ljudi vse hujše.

“Naš poziv je jasen. Država mora poskrbeti za osnovne socialne stiske. Ta vlada je bila izvoljena z ogromnim upanjem in želji po spremembi. Poslanci imajo priložnost, da prvo leto svojega vladanja v sredo tudi uspešno zaključijo,” je bila jasna Kovač. Po njenih besedah je vlada našla več denarja za politične stranke, obeta se tudi rekorden znesek za orožje. “Prepričani smo, da se bo zdaj našel tudi denar za otroke,” je sklenila Kovač.

 Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje