Anketa OZS: zaradi pogoja PCT manjši promet

Slovenija 29. Sep 202115:43 > 15:47 0 komentarjev
Gostinci
Žiga Živulovič jr./Bobo

Uvedba pogoja PCT povzroča težave v gostinstvu. V anketi Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije je pokazala, da od uvedbe pogoja skoraj polovica gostincev beleži upad prometa za 30 do 50 odstotkov, 38 odstotkov pa razmišlja tudi o odpuščanju. Pogoj PCT sicer vestno preverja skoraj dve tretjini vprašanih.

Anketa, ki so jo izvedli pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) je pokazala, da je od začetka veljavnosti ukrepa PCT, 92 odstotkom gostincev promet občutneje upadel. 38 odstotkov gostincev razmišlja o odpuščanju zaposlenih, če jim na pomoč ne bo priskočila država.

Cvar za odpravo pogoja na terasah

“Podatki, ki smo jih dobili od naših članov, so zaskrbljujoči. Pogoj PCT je močno udaril gostince, ki so bili že sicer največje žrtve epidemije covida-19 in z njo povezanih ukrepov,” je v sporočilu za javnost poudaril predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS Blaž Cvar.

Spomnil je, da je bila panoga zaprta več kot osem mesecev, pogoj prebolevnosti, cepljenja ali testiranja pa gostince ponovno postavlja v položaj, kjer se soočajo z velikimi izgubami, odpuščanjem delavcev, razmišljajo celo o zapiranju svojih lokalov. “Zato pričakujemo, da bo vlada nemudoma odpravila pogoj PCT vsaj za terase gostinskih lokalov,” je poudaril Cvar.

Promet upadel večini

Anketa so med 27. in 29. septembrom izvedli med člani sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS, v njej pa je sodelovalo 272 gostincev. Rezultati kažejo, da je od začetka preverjanja pogoja PCT promet upadel večini (92 odstotkom), upada ni občutilo le osem odstotkov vprašanih, so sporočili iz OZS.

Med tistimi, ki jim je promet upadel, jih skoraj polovica (46 odstotkov) beleži upad prometa za 30 do 50 odstotkov. Nekaj manj, 39 odstotkov, se sooča z upadom prometa za 10 do 30 odstotkov, 15 odstotkov vprašanih pa zaznava celo več kot 50-odstotni upad prometa.

Brez pomoči države tudi odpuščanja

Sekcijo za gostinstvo in turizem pri OZS je v anketi zanimalo tudi, ali bodo gostinci zaradi upada prometa primorani odpuščati zaposlene, če ne bodo na voljo ukrepi, kot so subvencije v primeru skrajšanega delovnega časa ali čakanja na delo. Skoraj polovica (49 odstotkov) jih je odgovorila, da ne bodo odpuščali, medtem ko je 39 odstotkov vprašanih odgovorilo, da bodo primorani tudi odpuščati. Preostali vprašani (12 odstotkov) celo pravijo, da bodo lokal zaprli.

Med tistimi, ki so odgovorili, da bodo odpuščali, jih več kot polovica (55 odstotkov) ocenjuje, da bo treba odpustiti do 25 odstotkov zaposlenih. Tretjina vprašanih (32 odstotkov) načrtuje, da bo odpustila od 25 do 50 odstotkov zaposlenih, 13 odstotkov pa več kot polovice zaposlenih.

Pogoj PCT sicer vestno preverja skoraj dve tretjini vprašanih (63 odstotkov). Delno jih pogoj preverja 32 odstotkov, pet odstotkov vprašanih pa ga ne preverja, so še pokazali rezultati ankete.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!