Arso opozarja pred poplavami, sprožijo se lahko tudi zemeljski in snežni plazovi

Slovenija 01. Dec 202307:29 > 19:29
Narasla Vipava v Žabljah
Narasla Vipava v Žabljah (Foto: N1)

Reke v zahodnem in severnem delu države bodo zvečer in v noči na soboto še naraščale, napoveduje agencija za okolje (Arso). Posamezne reke zlasti na Gorenjskem se lahko razlijejo iz struge, zato je Arso za soboto za ta del države izdal oranžno opozorilo. Geološki zavod Slovenije pa opozarja na povečano verjetnost zemeljskih plazov na zahodu države. Center za obveščanje je izdal tudi opozorilo pred nevarnostjo snežnih plazov, predvsem v visokogorju Julijskih Alp.

Reke v osrednji, južni in zahodni Sloveniji imajo veliko vodnatost. Vipava in Kolpa se razlivata na območjih pogostih poplav, vendar v zgornjem toku že počasi upadata. Reke na Gorenjskem, v Zgornjem Posočju, in v zgornjem delu porečja Savinje hitro naraščajo. V osrednji in vzhodni Sloveniji naraščajo nekoliko počasneje, kaže zadnje hidrološko poročilo agencije za okolje.

Danes popoldan in v noči na soboto bodo reke v zahodnem in severnem delu države še naraščale. Posamezne reke zlasti na Gorenjskem se lahko razlijejo iz struge. Zaradi velike predhodne namočenosti lahko poplavi tudi padavinska in zaledna voda.

V soboto se bo ob ponovni krepitvi padavin naraščanje rek nadaljevalo, posamezne reke na območju severozahodne in severne Slovenije lahko tudi poplavijo. Močneje bosta narasli reki Sava in Drava. Pretok Drave na meji z Avstrijo bo jutri zjutraj predvidoma okoli 1.100 kubičnih metrov na sekundo, ob tem lahko na izpostavljenih mestih poplavi.

Naraščale bodo kraške reke na Notranjskem in Dolenjskem, ojezerjene površine kraških polj se bodo še povečevale, opozarja Arso. Obenem pa napovedujejo, da se bo v nedeljo vodnatost rek zmanjševala.

Gladina morja bo v soboto dopoldan povišana med 9. in 11. uro, ko se morje lahko razlije po najnižjih delih obale v višini okoli 15 cm. V tem času bo povišano tudi valovanje morja.

Predvsem na zahodu povečana verjetnost zemeljskih plazov

Geološki zavod Slovenije pa opozarja, da od danes zvečer vključno do nedelje zaradi napovedanih povečanih padavin obstaja povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov predvsem v zahodnem delu Slovenije.

“Možna je reaktivacija zemeljskih plazov, ki so nastali ob nedavni ujmi. Do pojavljanja zemeljskih plazov lahko pride tudi v ostalih predelih Slovenije. Verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov se bo povečevala sorazmerno s količino padavin,” so zapisali.

Prebivalce opozarjajo, naj bodo pozorni na dogajanje na plazovih in na pojavljanje sprememb na tleh, objektih ter pobočjih ter upoštevajo navodila, ki jih je posredovala civilna zaščita, še posebej, če je bila odrejena evakuacija.

“Še posebej naj bodo pozorni na pojavljanje svežih razpok, posedanje in zdrse zemljine ter na površinsko zastajanje vode. V primeru pojava sprememb na tleh ali objektih ter v primeru sprožitve plazu pokličite na številko 112,” so zapisali. Podrobnejša priporočila so dostopna na spletni strani Geološkega zavoda Slovenije.

Svarijo tudi pred nevarnostjo snežnih plazov

Center za obveščanje uprave za zaščito in reševanje je izdal tudi opozorilo pred nevarnostjo snežnih plazov, predvsem v visokogorju Julijskih Alp. Nad nadmorsko višino 2.000 metrov je nevarnost plazov zmerna, drugod pa majhna. V četrtek je v gorah zapadlo od 10 do 40 centimetrov snega, največ v Julijskih Alpah.

Snežna odeja je v visokogorju mehka in rahla, zato zaradi jugozahodnega vetra nastaja precej zametov, so pojasnili. Predvsem nad mejo sneženja pri 2.200 metrih nadmorske višine se povečuje nevarnost plazenja novega snega, do noči na nedeljo pa bi lahko zapadlo do meter novega snega. Možni bodo številni majhni in srednje veliki plazovi, veliko bo klož, so dodali.

Okrepljen severnik bo prenašal sneg v zamete, nastajale bodo tudi opasti. Zaradi tega bo v visokogorju plaznovna nevarnost znatna, so opozorili. Razmere v visokogorju bodo zahtevne, previdnost pa bo potreba tudi nižje, saj bo razmočeni sneg ob ohladitvi zmrznil zato bodo nastale poledenele površine, nevarne za zdrs, so navedli v poročilu centra za obveščanje.

Razlivali sta se Kolpa in Vipava, a na srečo brez večjih težav

Zaradi obilnejših padavin se že v četrtek začele naraščati nekatere reke, predvsem na jugu države. Ponoči je začela poplavljati reka Vipava v zgornjem delu Vipavske doline. V občinskem štabu Civilne zaščite Občine Ajdovščina pričakujejo, da bo poplavljalo tudi na območju Batuj. Dodal je, da naj bi po napovedih hidrologov reka Vipava naraščala nekje do 13. ure, potem pa začela počasi upadati.

V zgodnjih jutranjih urah so v Uhanjah pri Ajdovščini posredovali gasilci Gasilsko reševalnega centra Ajdovščina, ki so pomagali domačinu pri zaščiti ogrožene perjadi zaradi poplavljanja, pa je povedal direktor poklicne gasilske enote Blaž Mlečnik. Tudi na tem območju so domačini navajeni na poplavljanje ob visokem vodostaju reke Vipave, zato večjih težav ni bilo, je še poudaril.

Arso je popoldne objavil, da se vodostaj Vipave v zgornjem toku že znižuje, v srednjem in spodnjem toku pa se bo ustalil v naslednjih urah. V Mirnu bo Vipava dosegla pretok okoli 280 kubičnih metrov na sekundo. Poplavljene površine se bodo ponoči počasi zmanjševale.

Center za obveščanje je sporočil, da so v omenjenih občinah zabeležili 37 dogodkov, aktiviranih pa je bilo 35 gasilskih enot, ki so predvsem zaradi močnega vetra odstranjevale podrto drevje, ki je padlo na vozišča. Zaščitili so tudi več odkritih ostrešij stanovanjskih in drugih objektov. V naselju Luče v občini Grosuplje je močan veter poškodoval električni daljnovod. Eden izmed drogov se je zlomil ter začel goreti, območje so do prihoda dežurnega uslužbenca Elektro Ljubljana zaščitili gasilci, so navedli v poročilu.

Narasla Vipava v Žabljah Narasla Vipava v Žabljah
Narasla Vipava v Žabljah (Foto: N1)
Narasla Vipava v Žabljah Narasla Vipava v Žabljah
Narasla Vipava v Žabljah (Foto: N1)
Narasla Vipava v Žabljah (Foto: N1)

Ponekod zapore cest, avtovlaki skozi Bohinjski predor ne bodo vozili

Obilne padavine povzročajo tudi nekaj težav v prometu. Zaradi poplavljenega cestišča je zaprta cesta Grgelj–Fara.

Zaradi poplavljenega Bohinjskega predora pa danes ne vozijo nekateri vlaki. Za vse vlake, ki bi morali voziti na relaciji JesenicePodbrdo in obratno je do nadaljnjega organiziran nadomestni avtobusni prevoz, so zapisali na Slovenskih železnicah.

V višjih legah in alpskih dolinah izjemno toplo petkovo jutro

Petkovo jutro je bilo marsikje zelo toplo za ta čas. Arso je v objavi na Facebooku navedel, da je bilo jutro izjemno toplo predvsem v višjih legah južne Slovenije in v posameznih alpskih dolinah. Najvišjo temperaturo so namerili v Kočevju, kjer je bilo zjutraj 14,2 stopinje Celzija.