Avstrija bo spet podaljšala nadzor na meji s Slovenijo

Slovenija 11. Apr 202414:13 8 komentarjev
mejni prehod Špilje
Foto: Posnetek zaslona/Google Zemljevidi

Avstrijski nadzor na meji s Slovenijo se izteče sredi maja, a že zdaj je jasno, da ga bo Avstrija podaljšala še za šest mesecev.

Avstrija bo nadzor na meji s Slovenijo in Madžarsko, ki se izteče sredi maja, podaljšala še za šest mesecev, je danes napovedal avstrijski notranji minister Gerhard Karner ob obisku mejnega prehoda Špilje na avstrijsko-slovenski meji, poročajo avstrijski mediji. Nadzor bi se sicer moral izteči 12. maja.

Karner je danes mejni prehod Špilje obiskal v spremstvu deželnega glavarja avstrijske Štajerske Christopherja Drexlerja, namen obiska pa je bila seznanitev z aktualnimi razmerami in izzivi na področju migracij. Ob tem je bilo v ospredju obiska tudi sodelovanje s slovenskimi organi.

“Ta mejni prehod kot noben drug ponazarja, kako pomembno je, da strogo in dosledno ukrepamo proti nezakonitemu tihotapljenju ljudi,” je dejal Karner, ki je poudaril pomen nadzora meje v boju proti nezakonitim migracijam.

Kot je ob tem še pojasnil, Avstrija nadzoruje svoje meje s Slovenijo, Češko, Slovaško in Madžarsko. “Trenutno opažamo, da zadnji ukrepi in povečan pritisk pri nadzoru dajejo učinek in da se tihotapci že izogibajo Avstriji.”

Avstrija je nadzor na meji s Slovenijo in Madžarsko uvedla že leta 2015 na vrhuncu begunske krize. Od takrat ga na vsakih šest mesecev podaljšuje. Zadnje podaljšanje je v veljavi od 12. novembra lani.

Odločitev je Dunaj utemeljil med drugim z azilnim pritiskom, velikim pritiskom na zunanje meje EU in trgovino z ljudmi.

Slovenija ves čas nasprotuje podaljševanju avstrijskega nadzora. Ob tem opozarja na sodbo Sodišča EU, da podaljševanje nadzora na meji zaradi iste grožnje ni skladno s pravom EU in pričakuje, da bo Avstrija izvajanje začasnega nadzora na meji s Slovenijo ukinila.

Zaradi povečanja obsega nezakonitih migracij in boja proti tihotapljenju ljudi je v zadnjih letih več držav članic EU uvedlo začasne mejne kontrole s sosednjimi državami, med njimi tudi Italija na meji s Slovenijo. Slovenska vlada pa je oktobra lani uvedla začasni nadzor na meji s Hrvaško in Madžarsko, ki ga je decembra podaljšala še za šest mesecev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje