Avtobusni prevoznik županu Jesenic grozi s tožbo: Zavajal je, naj se opraviči

Slovenija 19. Jun 202419:27 > 21:58 7 komentarjev
Skupina Arriva
Foto: BOBO

"Župan občine Jesenice je zavajal javnost," trdijo v družbi Arriva. Kot so danes sporočili, je župan Peter Bohinec javnosti predstavljal za skoraj 300.000 evrov višji znesek od dejanske ponudbe, ki jo je Arriva podala na razpis za izvajanje šolskih avtobusnih prevozov v prihodnjem šolskem letu. Od župana zahtevajo javni preklic napačnih navedb in javno opravičilo, sicer ga bodo tožili. Bohinec je na seji občinskega sveta pojasnil, da so na občini upoštevali napačno stopnjo DDV zato je bil znesek v njihovih navedbah višji od realne ponudbe.

Konec maja so z občine Jesenice javnosti sporočili, da družba Arriva za šolske avtobusne prevoze v prihodnjem šolskem letu računa petkrat več kot za iztekajoče se šolsko leto. Kot so navedli na občini, je Arriva, ki se je edina prijavila na razpis, oddala ponudbo v višini 1,464 milijona evrov z vključenim DDV, medtem ko je za šolske prevoze v iztekajočem se šolskem letu zahtevala 298.000 evrov. Na jeseniški občini so takrat v odzivu zapisali, da tolikšen dvig cene v enem letu kljub vsem podražitvam na trgu ni upravičen.

Iz Arrive pa so danes sporočili, da je jeseniški župan Peter Bohinec v javnih obvestilih in medijskih nastopih zavajal in predstavljal napačne podatke o višini Arrivine ponudbe. Kot so navedli, je znesek, ki ga je navajal župan, za skoraj 300.000 evrov višji od dejanske ponudbe, ki je znašala 1.283.918,16 evra z DDV. “Očitki, ki jih je župan uperil proti družbi Arriva, so tako bili neupravičeni,” so ob tem zapisali v družbi.

Jeseniškega župana Bohinca, ki prihaja iz vrst SD, so zaradi povzročitve poslovne škode in širjenja neresnic pozvali k javnemu preklicu napačnih navedb in javnemu opravičilu. Občina je popravek že objavila na svoji spletni strani, podjetje pa je od župana zahtevalo tudi, da opravičilo in pojasnilo poda tudi na seji občinskega sveta ter poskrbi za njegovo objavo v Jeseniških novicah. “V primeru neupoštevanja naših zahtev bomo proti Petru Bohincu vložili zasebno tožbo,” so še navedli v Arrivi, ki je že ob majskih navedbah občine trdila, da gre za zavajanje.

Župan Bohinec: Zgodil se je neljubi dogodek, upoštevali smo napačno stopnjo DDV

Župan je zahtevi Arrive ugodil in se na sredini seji občinskega sveta opravičil za napačne navedbe. Kot je pojasnil, je prišlo do neljube napake, saj so na občini pri preračunu Arrivine ponudbe, ki so jo podali brez DDV, upoštevali 22-odstotni DDV. V tem primeru pa je stopnja davka predvidena pri 9,5 odstotka, zato je bil znesek, o katerem je govoril župan, višji od realne ponudbe.

Maja je Jeseničane negativno presenetila tudi novica, da od 1. julija na Jesenicah ne bo več mestnega avtobusa, ker se na razpis za potencialnega prevoznika ni prijavil nihče. Občina je razpis, ki ga je pripravila na podlagi novega odloka o koncesiji za opravljanje avtobusne dejavnosti v letu 2023, objavila trikrat, a brez uspeha. Zato nove koncesije ni mogla podeliti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje