Balkanski bojevnik: obramba dvomi o nepristranskosti ljubljanskega sodišča

Slovenija 12. Jan 202313:32 0 komentarjev
Okrožno sodišče v Ljubljani
Denis Sadiković/N1

Zastopniki obtoženih v zadevi Balkanski bojevnik zahtevajo prenos krajevne pristojnosti sodišča, saj menijo, da obstaja dvom o nepristranskosti okrožnega sodišča v Ljubljani. Obramba je namreč zahtevala izločitev članov senata, ker so se ti seznanili z vsebino izločenih dokazov. Zahtevo je predsednik sodišča zavrnil.

Na današnjem ponovljenem sojenju v zadevi Balkanski bojevnik so zagovorniki obtoženih zahtevali prenos krajevne pristojnosti sodišča, ker se poraja utemeljen dvom o nepristranskosti okrožnega sodišča v Ljubljani, je po obravnavi povedal Janez Koščak, zagovornik prvoobtoženega Dragana Tošića. O tem bo odločil predsednik sodišča Marjan Pogačnik.

Predsednik okrožnega sodišča v Ljubljani Pogačnik je namreč v sredo sklenil, da zavrne predlog za izločitev predsednice senata Marjete Dvornik in ostalih članov senata. Obramba je to zahtevala, ker so se člani senata že seznanili z vsebino izločenih dokazov, njihova vsebina pa je takšna, da bi lahko vplivala na njihovo končno odločitev.

Pogačnik je zahtevo zavrnil, med drugim, ker nobeden od dokazov, ki so predmet izločitve, pred senatom še ni bil izveden. Hkrati je zapisal, da bi vsak naslednji sodnik oziroma senat prek vsebin neizločenih listin nujno ugotovil, kaj je vsebina izločenih dokazov.

To je na prejšnji obravnavi izpostavilo že tožilstvo, saj je “celoten spis prežet z vsebino teh dokazov”, je po današnji obravnavi dejala državna tožilka Blanka Žgajnar. Na takšen način pa bi se sodni sistem znašel v situaciji, da zadeve ne bi mogel obravnavati noben sodnik, je zapisal Pogačnik.

“Ta sklep je zgolj potrditev tega, da v tem postopku zakon in ustava nista tako pomembna, kot je pomembna učinkovitost okrožnega sodišča v Ljubljani,” je po koncu obravnave dejal Koščak.

Iz tega razloga je Koščak, skupaj z ostalimi zagovorniki, predlagal prenos krajevne pristojnosti, saj se “obrambi in obdolžencem poraja utemeljen dvom o nepristranskosti okrožnega sodišča”. To je bilo po Koščakovih besedah devet mesecev popolnoma neaktivno, zdaj pa razpisuje obravnave ne glede na bolezni obdolžencev ali zadržanost zagovornikov. Tudi “zakon in ustava sta postavljena v drugi plan”, je dodal Koščak.

Primer Balkanski bojevnik mora biti, v izogib zastaranju, pravnomočno zaključen do 28. novembra. Državno tožilstvo je optimistično, da jim bo to na prvi stopnji uspelo, saj je narokov dovolj in ni razloga, da ne bi končali, meni Žgajnar.

Gre namreč že za tretje sojenje v zadevi Balkanski bojevnik. Tožilstvo dvanajstim obtoženim očita, da naj bi pod vodstvom Tošića v letih 2008 in 2009 trgovali s kokainom in organizirali prevoze te droge iz Južne Amerike v Evropo. Poleg tega naj bi bili povezani s srbskim narkokraljem Darkom Šarićem.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!