Bobnar: Politika se mora končati pred vrati generalnega direktorja policije

Slovenija 02. Dec 202213:00 7 komentarjev
Tatjana Bobnar
Matija Sušnik/DZ

Po četrtkovem vnovičnem imenovanju Boštjana Lindava kot v. d. generalnega direktorja policije je notranja ministrica Tatjana Bobnar v današnji izjavi za medije poudarila, da se mora politika končati pred vrati generalnega direktorja policije. Na tem bo vztrajala, je zatrdila in spomnila na predvolilne obljube. Lindav uživa njeno polno zaupanje.

Ministrica vztraja pri stališču, da se politika ne sme vmešavati v delo policije. “Prepričana sem, da je nazadnje to tudi stališče vlade Republike Slovenije, ker konec koncev je to ljudem obljubljala,” je bila jasna.

Pri tem bo vztrajala, tudi če jo bo to stalo ministrskega mesta, je napovedala. “To me je 13. marca 2020 stalo položaja generalne direktorice policije, ker politiki nisem dala podatkov, za katere je v nadaljevanju tudi državno tožilstvo ocenilo, da ji niso pripadali, in na tem stališču stojim tudi sedaj kot ministrica za notranje zadeve,” je dejala.

Ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar želi Boštjana Lindava na položaju generalnega direktorja policije s polnim mandatom, a mu je vlada zgolj podaljšala vedejevstvo. Razlog naj bi bilo nasprotovanje premierja Roberta Goloba. V njegovih krogih Lindavu in s tem posredno tudi Tatjani Bobnar očitajo, da nista “očistila” policije. Viri N1 na notranjem ministrstvu pa pravijo: Mi se revanšizma ne gremo. Ali se lahko zgodi, da se bo premier odločil za zamenjavo notranje ministrice? Več o tem preberite na tej povezavi.

Lindav je bil od vsega začetka njena izbira za funkcijo generalnega direktorja policije, zato ker je karierni policist, profesionalen, strokoven, predvsem pa je tudi v zadnjih dveh letih, ko so se dogajale zlorabe znotraj policije, pokazal dobršno mero poguma in skupaj z nekaterimi drugimi o tem tudi spregovoril na parlamentarni preiskovalni komisiji, je naštela ministrica. “Tudi na podlagi teh pričanj je lahko politika v predvolilnem času sporočala, kaj vse je treba v policiji spremeniti,” je izpostavila.

Lindav je bil na uradniškem svetu ocenjen kot primeren za to funkcijo, zato ga je predlagala za imenovanje s polnim mandatom. “Da pa ne bi policija z današnjim dnem ostala brez vodje, je bil včeraj imenovan kot vršilec dolžnosti,” je dejala Bobnar.

Tako zahteven resor lahko po njenih besedah vodiš le z ekipo, ki ji zaupaš. “Ne z ekipo, kot jo morda želi sestaviti nekdo drug,” je poudarila. Depolitizacijo policije so po njenih navedbah volivci na aprilskih volitvah prepoznali kot pomembno nalogo. “In to ves čas z vodstvom policije tudi delamo, torej krepimo zakonitost in spoštovanje človekovih pravic,” je dejala.

Na vprašanje, kaj zanjo pomeni, če vlada Lindavu ne bo podelila polnega mandata, pa je odgovorila, da bo odločitev pustila za takrat. “Seveda je medsebojno zaupanje zelo pomembno, ampak saj veste, zaupanje mora iti v obe smeri,” je izpostavila.

Lindav odločitve vlade ni želel komentirati. Izpostavil je, da so v zadnjega pol leta izvedli toliko organizacijskih in kadrovskih sprememb v smeri demokratizacije policije, kot jo v večini drugih organov, kjer teh problemov z imenovanji ni bilo, niso. “Policija je v službi ljudstva in javnomnenjske raziskave kažejo, da je policija pod mojim vodstvom, pod delom moje ekipe to zaupanje spet pridobila. In če kdo ocenjuje delo policije, je to seveda ljudstvo, družba,” je dejal.

Na vprašanje, če ima občutek, da od njega zahtevajo politični obračun v policiji, je odgovoril: “Dejstvo je, da ves čas zagovarjamo vse kadrovske premike zgolj in samo na podlagi strokovnih argumentov, na podlagi tehtnih analiz, seveda v skladu z delovnopravno zakonodajo, in nikoli in nikdar tega načela ne bom prekršil.”

Vprašanje o ponovnem imenovanju Lindava le kot vršilca dolžnosti generalnega direktorja policije je v medijih sprožilo tudi ugibanja, ali Bobnar, ki je predlagala imenovanje Lindava za direktorja s polnim mandatom, še uživa zaupanje predsednika vlade Roberta Goloba. Bobnar je danes dejala, da je to vprašanje zanj. V medijih so se pojavile tudi špekulacije o morebitni rekonstrukciji vlade in o tem, da Bobnar nima dovolj politične moči.

Luka Dakskobler/BOBO

Vprašanje o premierjevem zaupanju policiji in ministrici je pred časom sprožilo tudi njegovo vztrajanje pri oblikovanju skupine za varovanje, ki deluje neposredno pod okriljem generalnega sekretariata vlade in ne v okviru policijskega centra za varovanje in zaščito. V medijih je bilo zaznati tudi očitek o tem, da Lindav in Bobnar nista dovolj kadrovsko prečistila policije po mandatu Janeza Janše.

Očitki Bobnar so se nanašali tudi na domnevno prepočasno preiskovanje policijskega ukrepanja na protivladnih protestih v času vlade Janeza Janše. Ministrstvo je ta očitek zavrnilo. V današnjem sporočilu za javnost je med drugim spomnilo, da je ministrica takoj po prevzemu funkcije državnemu odvetništvu posredovala soglasje, da se že vložene tožbe glede izterjave stroškov dela policije, nastalih na javnih shodih, umaknejo, v policiji pa so organizirali več posvetov na temo shodov in pripravili več usmeritev ter obveznih navodil za ravnanje policije ob javnih shodih.

Pojasnila kabineta predsednika vlade in urada vlade za komuniciranje na STA še čakajo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje