Boj za gorenjsko bolnišnico: v Kranju in na Jesenicah se ne bodo predali

Slovenija 12. Jul 202419:47 16 komentarjev
Jeseniška urgenca
Foto: Srdjan Živulović/BOBO

V Kranju in na Jesenicah so danes podali pritožbe na v ponedeljek predstavljeno analizo o primernosti lokacij za gradnjo nove regijske bolnišnice na Gorenjskem. Na Jesenicah po besedah župana Petra Bohinca sploh niso bili obveščeni o tem, da je ministrstvo naročilo izvedbo analize, niti jih niso zaprosili za posredovanje podatkov. Zdaj zahtevajo, da podjetje Elmarkt oceni tudi jeseniško lokacijo. Zaradi diskriminacije bodo ministrstvo prijavili varuhu za človekove pravice in Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK). Prijavo na KPK so v torek napovedali tudi v Kranju, kjer analizo v pritožbi zavračajo kot "pristransko in zavajajočo".

Danes se izteče rok za oddajo pritožb na analizo o lokaciji nove regijske bolnišnice na Gorenjskem. V ponedeljek so na ministrstvu za zdravje trem krajem, ki so ostali v tekmi za lokacijo nove regijske bolnišnice na Gorenjskem – Kranju, Radovljici in Jesenicam –, namreč predstavili izsledke analize, v kateri so ovrednotili primernost krajev. Kot ustrezni so ocenili lokaciji v Kranju in Radovljici, pri čemer je slednja prejela nekoliko več točk, Jesenic pa zaradi “neustrezne površine za gradnjo” sploh niso vključili v analizo.

To je poskrbelo za nemalo nezadovoljstva. Kot je v torek za N1 dejal župan Peter Bohinec, so bili nezadovoljni in presenečeni, saj da bi pripravljalci lahko pokazali “vsaj minimalen interes”. Na sinočnji izredni seji jeseniškega občinskega sveta so župan in občinski svetniki znova ponovili, da imajo Jesenice dovolj argumentov, da bolnišnica ostane na Jesenicah, je poročala STA.

Na Občini Jesenice so zaradi tega zagnali peticijo, s katero zbirajo podpise občanov o nestrinjanju z omenjeno analizo.

Ministrstvo občine po besedah Bohinca sploh ni obvestilo o izvajanju analize, prav tako jih niso pozvali, da jim posredujejo informacije. Po široki razpravi so svetniki sprejeli sklep, da se z analizo ne strinjajo. Zahtevajo, da ministrstvo analizo dopolni in ovrednoti tudi možne lokacije v njihovi občini, zaradi diskriminacije pa bodo ministrstvo prijavili Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) in varuhu človekovih pravic, še piše STA.

Peter Bohinec
Jeseniški župan Peter Bohinec. (Foto: Nik Bertoncelj /BOBO)

Kranj: Analiza pristranska in zavajajoča

Prijavo na KPK so pred tem napovedali tudi že v Kranju, kjer prav tako niso zadovoljni z analizo. V danes podani pritožbi Mestna občina Kranj analizo ocenjuje kot “pristransko, nenatančno, pomanjkljivo in zavajajočo”. Ob tem ji očitajo tudi metodološko spornost, saj po njihovem izvedba analize ni temeljila na preverjenih dejstvih in uradnih evidencah.

“V dokumentu se primerja povsem neprimerljive podatke,” je v pritožbi dejal župan Matjaž Rakovec. Med večjimi težavami je po njihovem ocena hrupa – analiza namreč ocenjuje, da sta lokaciji glede hrupa enakovredni, čeprav je Dars za Radovljico pred tem že podal negativno mnenje.

V Kranju so jeseni 2021 prejeli pisno podporo 11 od skupno 18 gorenjskih občin o gradnji bolnišnice v Kranju, pri tem pa je po navedbah kranjskega župana absurden sklep, podan v analizi, da ima Radovljica zaradi tega podporo ostalih sedmih občin. To bi namreč vključevalo tudi podporo Jesenic. “To je popoln absurd,” je zapisal Rakovec.

Koprsko podjetje Elmarkt, ki je izvedlo analizo, bo po podanih pritožbah te preučilo, zaenkrat pa še ni jasno ne kako bo potekala presoja pritožb ne do kdaj bo trajala. Iz Radovljice so v torek za N1 sporočili, da pritožb na analizo ne bodo podali.

Več o vseh treh lokacijah, ki so v ožjem izboru za gradnjo nove regijske bolnišnice, si preberite v članku z naslovom Projekt nujen, pri denarju se ne zatika, a zadeva se nikamor ne premakne. Zakaj?

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje