Bomo z Brnika lahko kmalu leteli v dve novi evropski prestolnici?

Slovenija 28. Nov 202319:12 2 komentarja
Letališče Brnik
Letališče Jožeta Pučnika - Brnik (Foto: Uroš Kokol/N1)

Ministrstvo za infrastrukturo je na razpis za večjo letalsko povezljivost prejelo dve prijavi letalskih prevoznikov. Če bo ministrstvo po pregledu in ugotavljanju izpolnjevanja pogojev prižgalo zeleno luč, bo z Brnika mogoče leteti tudi v Madrid in Koebenhavn.

Na tretji javni razpis za večjo letalsko povezljivost Slovenije sta prispeli dve vlogi, in sicer letalskih prevoznikov Norwegian Air in Iberia Airlines. Prvi bi omogočal lete med Ljubljano in Koebenhavnom, drugi pa med Ljubljano in Madridom.

Ministrstvo je tretji javni razpis za večjo letalsko povezljivost Slovenije, za kar je v letih 2023, 2024 in 2025 skupno na voljo 16,8 milijona evrov subvencij, objavilo konec oktobra.

Kot so pojasnili na ministrstvu, mora komisija za dodelitev pomoči vlogi pregledati in ugotoviti, ali izpolnjujeta pogoje. Komisija bo vlogi odprla v roku 15 dni od poteka roka za vložitev vlog, tj. najkasneje do 12. decembra.

Izplen prvih dveh razpisov sta povezavi z Luksemburgom (Luxair), ki se že izvaja, in z Rigo (Air Baltic), ki bo stekla s poletnim voznim redom prihodnje leto.

Da bo poleti prihodnje leto na slovenski trg vstopil norveški nizkostroškovni letalski prevoznik Norwegian, četrta največja tovrstna letalska družba v Evropi, je sredi meseca poročal portal EX-YU Aviation. Lete med slovensko in dansko prestolnico je nazadnje zagotavljal propadli prevoznik Adria Airways, so takrat spomnili na portalu.

Norveški prevoznik, druga največja letalska družba v Skandinaviji, je že leta 2016 omenjal možnost prihoda v Slovenijo, letos poleti pa je začel leteti v Skopje. Pred tem je vstopil že na letalske trge Hrvaške, Kosova in Črne gore.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje